Glas Javnosti

NOĆ ZA PAMĆENJE: U Kovinu održano veče guslara i epske poezije (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Odrzano 33. tradicionalno vece guslara i epske poezije u Kovinu

Sala pozorišta u domu kulture u Kovinu, sinoć je bila ispunjena do poslednjeg mesta.
Svi okupljeni i prisutni su uz -"salve aplauza, izdaha, osmeha i suza"- gromoglasno pozdravili velikane  umetnicke scene srpskog guslarstva.


Foto: glas javnosti

Učesnici programa predstavili su guslarski istorijski vremeplov, podsetili na teske i velike dane srpske istorije, na stradanje i pobede, na neuništivost srpskog naroda. Koji je uvek radjao nekog Miloša Obilića,Vojvodu Sinđelića, Vojvodu Radimira Putnika,majora Tepića,Heroje sa Košara, koji nažalost često budu nepravedno zaboravljeni, ali zato gusle i naši guslari i epski recitatori - zaboravit nikada nece.


Foto: glas javnosti

Organizator ovog tradicionalnog 33. po redu skupa je gospodin Blagoje Bogdanović. Koji je pozdravio sve okupljene naglasivši da ovakvi skupovi poput "Večeri Guslara", čuvaju svetle trenutke naše istorije koji nam daju  status i dokaz da smo jedan od najstarijih evropskih i svetskih naroda.


Foto: glas javnosti

Skup je otvorio "kovinski hor" pesmama posvećenim Mitropolitu Nikolaju Velimiroviću.
U programu su učestvovala najveca imena srpskog guslarstva, Slavko Jeknić, Vukojica Sandić, Vlado Runjo, Jovan Lakićević, kao i ostali majstori  guslarstva
Da podsetimo gusle su uz trubu i frulu najautentičniji srpski instrument koji "budno motri na sve istorijske događaje srpskog naroda!"

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR