Glas Javnosti

SLUČAJ MALČANSKOG BERBERINA: Za psihopate i pedofile ne sme da bude milosti, DOŽIVOTNA ROBIJA JEDINA PRAVA KAZNA


Autor: Glas javnosti

Kriminolog profesor Dobrivoje Radovanović ocenio je da sve pedofile i silovatelje vezuje samo jedna zajednička crta- struktura ličnosti.

-Oni nemaju zajednički socijalni milje, porodice, mesto porekla, ali imaju istu istu strukturu ličnosti. Pedofili imaju prihopatsku strukturu ličnosti, seksualni nagon koji ne mogu da klontrolišu i oni su spremni na sve pa i da ubij. Kada je neko jednom pedofil i9 silovatelj , on to delo uvek ponovi i zato je jedina isprevna doživotna kazna zatvora – ocenio je za „Glas javnosti profesor Radovanović.

On je rekao da se „takvi ne veštače dalje medicinski , jer čim se ustanovi da su prihopate ne može da se govori o drugim poremećajima“.

Skoro uvek ponove delo 

-Nema tu priče o drugim mentalnim poremećajima, kao olakšavajućim okolnostima, u tim slučajevima kod silovanja i pedofilije jedino rešenje je doživotna kazna. I Srbija je konačno usvojila takav zakon koji važi u mnogim zemljama. Mi smo tu nešto kao izigravali demokratiju pa bili popustljivi i imali kazne do 40 godina, a onda dobiju uslovni otpust posle 23 ili 25 godina i čimj izađu ponove takvo delo – kaže Radovanović.

On je naveo primer silovatelja koji je počinio gnusni zločin nad devojčicom.

- Čovek je silovao devojčicu, ubio je , pa onda seksualnoo opštio i sa njenim lešom, pa je zatrpao.  Osuđen na 40 godina zatvora i uslovno puštebn posle 23 godine. Mesec dana posle toga ponovio je isti zločin – navodi profesor Radovanović i naglašava da je jedini način da deca budu sačuvana od takvih nedela doživotna kazna pedofilima.

Foto.Glas javnosti

Profesor je objasnio da su pedofili –psihoopate podeljeni u četiri grupe.

-  Prvu grupu čine oni čije su žrtve devojčice do četiri godine, drugu od četiri do 13 hgodina, treću  od 13 do 18 godina, a četvrta o kojoj se najmanje priča su incesti.  To su strašne stvari i nezamislivo je normalnom ljudskom umu tako nepto što su oni spremni da počine- rekao je profesor Radovanović.

On je dodao da se zbog dece koja budu pronađena i njihove budućnosti  od javnosti „štite podaci o tome da li su silovana“ i da je to nešto što niko ne zna i ne može da tvrdio , jer je „ s razlogom tajna“.

Radovanović navodi da bi „svi koji počine to delo bez presedana trebalo da budu oseuđeni na doživotnu robiju“ i da  „tu ne sme da bude govora o uslovnom ortpustu“ , jer su oni skoro bez izuzetka ponavljaju dela.

On je podsetio da su za takva dela do pre pola veka bile predviđene smrtne kazne.

-Termin resocijalizacija je ukinut , jer smo shvatili da je to kod ljudi sa kriminogenom, a naročito psihopatskom strukturom ličnosti nemoguće. Resovcijalizacija ne postiji. Zatvor nikoga ne prevaspita. Ako neko odluči da ne ponovi delo to se dešava iz sasvim drugih razloga koji su uglavnom lični,a ne zato što ga je boravak u zatvoru  “popravio“ istakao je Radovanovi.

Upitan da li je moguće u ovim slučajevima delovati preventivno, profesor je kazao da je to „ u teoriji izvodljivo, ali ne i u praksi“ .

-   Teorijski to jeste moguće. Prvo država mora da bude bogata i dobro organizovana  i da ima dobre socijalne službe , stručnjake koji će time ozbiljno da se bave što mi nemamo- rekao je Radovanović.

(Glas javonosti) 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR