Glas Javnosti

DOBRO DOŠLI U DEČJE SRCE, mesto u SRCU VRAČARA u kojem se OSOBE sa smetnjama u razvoju OSEĆAJU KAO KOD KUĆE! (VIDEO)

TV Glas
Autor: Glas javnosti

Može li se uživati u omiljenom napitku i u isto vreme biti plemenit? Može, ako svratite u kafić “Zvuci srca” na Čuburi, kažu u humanitarnoj organizaciji “Dečje srce”.

Divna, Aleksandra, Tamara, Srećko, Nemanja samo su neke od osoba sa smetnjama u razvoju koje su svoj put do osamostaljenja našle preko srca, odnosno humanitarne organizacije “Dečje srce” i njenog radnog centra u Čuburskoj ulici u Beogradu. Tu se nalazi kafe “Zvuci srca”, po mnogo čemu jedinstven.

“Zvuci srca” je prvi kafić na Balkanu u kome rade isključivo osobe sa smetnjama u razvoju, ističu u humanitarnoj organizaciji “Dečje srce”. Još jedna od specifičnosti kafića je, kako dodaju, i to što u njemu nema cenovnika, već ono što popijete platite koliko želite i možete. A i ne morate. Uvek ćete biti usluženi sa velikim osmehom i punim srcem. Sada, zbog epidemioloških mera, pripremaju pića koja možete poneti, ali se nadaju da će uskoro situacija biti bolja i da će kafić ponovo biti pun zadovoljnih gostiju.

U radnom centru na Čuburi, pored kafića, nalazi se i radionica koja sada radi punom parom, jer za ovakvu vrstu delatnosti ne postoje veće prepreke u merama koje se trenutno sprovode radi suzbijanja korona virusa. Tu se šiju, vezu, pletu, tkaju različiti ukrasni i odevni predmeti, štampanim slikama ukrašavaju šolje, majice, olovke, torbe, prave zanimljivi suveniri. Sve to srcem, dušom i rukom rađeno, maštom okićeno i unikatno. Do radionice je i prodavnica u kojoj se sve te srcotvorine, odnosno ono što osobe sa smetnjama u razvoju naprave, može kupiti.  

Kako radni centar funkcioniše, kako se finansira, a kako na to utiče epidemija? Koliko osoba je tu zaposleno? Šta njima znači to što se na ovaj način osamostaljuju? Kako reaguju mušterije? Gde će biti otvoren novi radni centar? Na koje još načine “Dečje srce” pomaže osobama sa smetnjama u razvoju? Ekipa “Glasa javnosti” posetila je jedinstven prostor u Čuburskoj 12 i razgovarala sa mladima koji tamo rade i sa njihovom radnom instruktorkom Katarinom Rakić. U priloženom videu možete pogledati šta smo zabeležili:

 

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR