Glas Javnosti

Rusi glavni izvoznici nafte za Kinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je tokom 2023. isporučila Kini 107 miliona tona nafte u vrednosti od 60,644 milijarde dolara, pokazuju podaci koje je u subotu objavila Generalna uprava carine Narodne Republike Kine, prenose "RIA Novosti".

U poređenju sa 2022. godinom, tokom 2023. Moskva je izvezla u Peking za 24,1 odsto više nafte, kada je kineskoj strani bilo isporučeno 86,24 miliona tona nafte. 


U saopštenju se osim toga navodi da je Rusija glavni izvoznik ovog energenta u Kinu. Posle nje, na drugom mestu je Saudijska Arabija sa 85,95 miliona tone nafte, i na trećem mestu - Irak, sa 54,79 miliona tona. 

Rusija je, inače, postala glavni izvoznik sirove nafte u Kinu u novembru prošle godine. Peking je tada uvozio oko 2,2 miliona barela dnevno. 


Ekonomisti predviđaju da će potrebe za mlaznim gorivom i potražnja iz petrohemijskog sektora za vrhunskim proizvodima koji se koriste u proizvodnji robe kao što su solarni paneli i električna vozila podstaći potražnju za naftom u Kini i uvoz sirove ove godine.

Očekuje se da će Kina činiti više od četvrtine rasta globalne potražnje za naftom, koja bi trebalo da poraste za skoro dva miliona barela dnevno u 2024. uglavnom zahvaljujući azijskim tržištima, navodi se u izveštaju "Vud Mekenzija".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR