Glas Javnosti

VINČA: NAJZNAČAJNIJE NEOLITSKO NALAZIŠTE U EVROPI! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

U okviru projekta “Srpska kultura je svetska, a naša“, koji je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, „Glas javnosti“ posetio je arheološko nalazište Belo brdo u selu Vinča, koje se nalazi na desnoj obali Dunava, samo 14 km od centra Beograda.

Tom prilikom nam je kustos Dragan Janković ispričao kako je ova najznačajnija neolitska metropola u Evropi pronađena, a otkrio nam je i brojne zanimljivosti o vinčanskoj kulturi i načinu života, kao i koliko su išli ispred svog vremena i proizvodili stvari koje niko do tada nije video.

Između 5300. i 4500. godina pre nove ere prostor današnje Srbije i centralnog Balkana postaje kulturno sedište Evrope, a na mestu današnje Vinče formiralo se veliko naselje u kojem je evropski neolit dostigao svoj zenit. Nalazišta na ovom arheološkom lokalitetu umnogome su promenila naše poglede na praistoriju čoveka.

Ostaci porušenih naselja i kuća govore o veoma visokoj kulturi stanovanja neolitskih zajednica. Pojava viška proizvoda, trgovine i privatne svojine tada, ipak, nije dovelo do društvenog raslojavanja, a kako nema ni tragova ratovanja, to vreme se često definiše kao „zlatno doba ljudskog roda“.


- To je bio neverovatan narod. Oni su pravili potpuno pravilne kuće, slične današnjim, radili su za dobrobit čitave zajednice. Njima je bio cilj da celo društvo napreduje, a ne pojedinac. Zato su mnogo putovali i donosi nove informacije, znanja i prizvode. Napredovali su i u obrazovanju, postali su najbolji trgovci u tom delu Evrope. Pravili su razno posuđe, kao i odeću od lana, koja je vrlo slična onoj što mi nosimo. Mogli bismo da se ugledamo na njh i njihov način razmišljanja – objašnjava kustos Dragan Janković.

Vinčanska kultura je i tehnološki najdominantnija u doba neolita. Pronalaskom tehnologije prerade rude bakra, Vinčanci postaju začetnici najranije metalurgije u Evropi. Otkrićem velike tajne preobražaja materije, ovi prvi evropski rudari, postavili su temelje svih budućih civilitacija.

Iako istraživanje lokaliteta na desnoj obali Dunava  traje više od jednog veka, istražen je samo centralni deo nalazišta. O uzbudljivom životu u Vinči svedoče arheološke naslage visoke i do 10 metara. On se nije prekidao od doba neolta pa sve do danas. Osim neolitskih, pronađeni su slojevi iz bakarnog i bronzanog doba, a na samoj površini otkrivena je i starosrpska nekropola koja je bila u upotrebi od 8. do 16 veka. Vinča danas slavi svoj osmi milenijum i predstavlja spomenik kulture od izuzetnog  značaja.

Kako se saznalo za ovo arheološko nalazište, brojne zanimljivosti iz svakodnevnog života Vinčanaca, kao i dokle se stiglo sa istraživanjem i prroučavanjem lokaliteta možete pogledati u videu ispod.

BONUS VIDEO: U BORBI NA ŽIVOT I SMRT PREBIO SAM SALKA PAŠIĆA, BOSANSKOG LJUBU ZEMUNCA - Miloš Miša Bjelivuk

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! TAJNO TESLINO ORUŽJE: Vojska ga krije, a uništava mozak! (VIDEO) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR