Glas Javnosti

USKRŠNJI PRAZNICI - U SLAVU NOVOG ŽIVOTA, NADE, PRAŠTANJA I LJUBAVI (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor:

Veliki petak, dan koji hrišćani obeležavaju u spomen na Hristovo stradanje i Uskrs kojim slave njegovo vaskrsenje simboli su novog života, nove nade, praštanja i ljubavi među ljudima

U domovima vernika farbaju se uskršnja jaja i obavljaju pripreme za Uskrs.

Patrijarh Porfirije i vladike Srpske pravoslavne crkve pozvali su u uskršnjoj poslanici "na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila".

Koje su poruke ovih prazničnih dana? Šta je najvažnije u postu i u čemu najčešće ljudi greše kada je reč o postu i ispovedanju? Kojih grehova se treba najviše čuvati? Koja je simbolika uskršnjih jaja i čuvarkuće? Koliko običaji u narodu u vreme crkvenih praznika imaju veze za verom? U kolikoj meri mladi danas dolaze u crkvu, da li je verska nastava u školama možda uticala na to ih bude više? Koliko se epidemija korona virusa odrazila na posećenost u hramovima? Koliko su vera i crkva svojevrsna uteha i spas za ljude u ovo teško vreme korone sa kojim se nije lako izboriti?

O tome smo razgovarali sa protojerejem stavroforom Dragoslavom Stikićem, starešinom beogradske crkve Lazarice, na Zvezdari.    

   

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR