Glas Javnosti

VELIKA MISTERIJA Kako je Beograd jednostavnim potezom POMIRIO ISTOK I ZAPAD (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

„Glas javnosti“ je u okviru projekta pod nazivom „Beograd – spoj svetova“ koji finansira Gradska uprava Grada Beograda, posetio izložbu „Slika slici – evropski pop art i figurativno slikarstvo šezdesetih i sedamdesetih godina” i razgovarao sa autorima.

Izložba je priređena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti i Kući legata u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda. Autori su kustoski tim Daniel i Gunar Kvaran i kustoskinja Kuće legata Dina Pavić.

Cilj izložbe je da prouči i poveže lokalnu i evropsku umetničku scenu i predstavi beogradskoj publici najznačajnije predstavnike evropske figurativne scene šezdesetih i sedamdesetih, ističe Filip Brusić Reno, direktor Kuće legata. Izloženi su, kako navodi, radovi dvadeset jednog autora iz Srbije i devet evropskih zemalja: Austrije, Danske, Engleske, Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, kao i zemalja sa prostora bivše Jugoslavije – Slovenije i Hrvatske.  
Na izložbi su zastupljeni umetnici koji su, svako na svoj način, napustili tradicionalan pristup slikarstvu i prešli na bavljenje citatima, slikama koje su pribavljali iz raznih medija, ili ih fotografisali sami i na osnovu njih stvarali svoja dela i novi stil za predstavljanje kritičkih misli, objašnjava za „Glas javnosti“ Gunar Kvaran, koautor izložbe. Prema njegovoj oceni, ovim pristupom napravljena je revolucija u posmatranju pojma umetnosti.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da uključim u izložbu i umetnike iz Srbije i regiona, jer jako dugo se istorija piše na određeni način, pri čemu se na scenama zapadne Evrope često zaboravljaju važni akteri iz istočne Evrope. To se polako menja, ali ovde naročito možemo videti da su umetnici iz regiona i Srbije potpuno ravnopravno predstavljeni sa njihovim kolegama i koleginicama iz severne, zapadne i južne Evrope, jer među njima i nema neke očigledne razlike u smislu kategorizacije dela. Svi su se bavili istom formom, u smislu preuzimanja slika i njihove manipulacije. Međutim, svako od njih je na sopstveni način kreirao svoju novu estetiku i umetnički stil – ističe Kvaran.  

To je bilo veoma zanimljivo vreme, prepuno istorijskih događaja, priseća se u razgovoru za "Glas javnosti“ Dušan Otašević, upravnik Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od umetnika čiji su radovi zastupljeni na izložbi.

- To su bile šezdesete godine, vreme velikog otvaranja i novina: prvi ozbiljni koncerti rokenrola, Atelje 212 i čuveni Bitef, gde su dolazili ljudi iz celog sveta sa najnovijim predstavama. Čak i moja prva samostalna izložba bila je u foajeu Ateljea 212 - objašnjava Otašević.

Izložba će biti otvorena do 16. decembra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP