Glas Javnosti

SRAMOTA! CRVENI KRST 14 GODINA tera DEČAKE DA SE LJUBE?! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Na konferenciji za novinare povodom osnivanja Udruženja za zaštitu i unapređenje položaja dece „Vitezovi reda zmaja“ posebnu pažnju izazvala je izjava potpredsednika udruženja Saše Borojevića o tome na koji način organizacija Crvenog krsta Srbije sprovodi program koji se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja.

- Crveni  krst je u poslednje tri godine u osnovnim školama u Beogradu, uz podršku Ministarstva zdravlja, sprovodio agendu koja se odnosila na sprečavanje vršnjačkog nasilja, pri čemu su predavači objašnjavali dečacima da je u redu da se ljube, i da, kad dečak kaže da hoće da bude gej, to spada u dečja prava, a kad hoće da bude kao devojčica, to je rodna ravnopravnost. Zašto se to radi? – rekao je Borojević.

O tome je za “Glas javnosti” govorio i prof. dr Branimir Nestorović, predsednik udruženja “Vitezovi reda zmaja”.

- Mislim da je skandalozan slučaj od pre dve-tri nedelje, da su neke instruktorke Crvenog krsta učile dečake da se ljube jezikom i tako dalje, bez znanja roditelja. Ko je dozvolio da neko dolazi i da deci priča takve stvari bez znanja roditelja? Roditelji su, koliko čujem, slučajno saznali, jer se dečko hvalio da su imali „seks“ u obdaništu. To je apsolutno neprihvatljivo, to ne smemo da dozvolimo, moramo da zaštitimo decu - izjavio je dr Nestorović.

Povodom ovih informacija „Glas javnosti“ se obratio Crvenom krstu Srbije. Pitali smo, između ostalog, da li su ove informacije tačne, da li je Crveni krst proveravao ove navode, da li je planom sprovođenja ovog programa bilo predviđeno da se radi i govori to što su naveli Borojević i Nestorović, da li su roditelji bili obavešteni o tom programu, da li je bilo primedbi roditelja, da li će neko biti pozvan na odgovornost, kakav je stav Crvenog krsta o ovoj temi?

U odgovoru koji je Crveni krst poslao “Glasu javnosti”, koji prenosimo u celini, navodi se sledeće:  

„Crveni krst Srbije od 2007. godine priprema i realizuje program Promocija humanih vrednosti. Program je namenjen deci osnovnoškolskog uzrasta i u školama se realizuje uz saglasnost Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete. Pored dece, korisnici programa su roditelji ili staratelji, prosvetni radnici, volonteri Crvenog krsta, profesionalni saradnici Crvenog krsta. Program ima za cilj prevenciju nasilja među decom i mladima, smanjenje diskriminacije i uvažavanje kulturoloških i etničkih razlika.

U izradi edukativnih materijala koji se koriste u ovom Programu učestvovali su pedagozi, neuropsihijatri, psiholozi, socijalni radnici i stručna služba Crvenog krsta Srbije. Programom je predviđeno da, pre nego što se otpočne sa realizacijom aktivnosti, prosvetni radnici i predstavnici Crvenog krsta upoznaju roditelje ili staratelje sa sadržajem Programa da bi roditelji ili staratelji mogli da donesu odluku o učešću svog deteta.

Crveni krst Srbije je organizovao dve evaluacije učinka i efekata Programa. Jednu je sprovela stručna služba Crvenog krsta Srbije, a druga je sprovedena uz angažovanje psihologa koji je zaposlen u jednoj od ustanova socijalne zaštite u Beogradu. U evaluacije su bili uključeni korisnici Programa, prosvetni radnici, edukovani mladi volonteri i stručna služba Crvenog krsta, ali i roditelji ili staratelji korisnika Programa. Sve sprovedene evaluacije ukazuju na to da je Program visoko vrednovan, a sadržaj istog prilagođen ciljnoj grupi.

U svakom aspektu svog delovanja, Crveni krst Srbije blisko sarađuje sa nadležnim institucijama i poštuje zakone Republike Srbije, čije je nacionalno društvo, i pridržava se Osnovnih principa Međunarodnog pokreta čiji je deo već 145 godina.“ – stoji u odgovoru Crvenog krsta Srbije našoj redakciji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP