Glas Javnosti

PUCA ZBOG METROA: VESIĆ PUSTIO ’DOBERMANE’ NA PROTIVNIKE! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Ne stišavaju se strasti posle jučerašnjeg skandala ispred Skupštine Beograda kada su građane sačekali ograda i jako obezbeđenje koje im, uz guranje, koškanje, i vrlo neprijatne scene, nije dozvolilo da uđu u skupštinsko zdanje i učestvuju u javnoj raspravi o metrou.

Javna rasprava pretvorena je u farsu, kažu za „Glas javnosti“ Radmila Vasić iz Srpskog pokreta Dveri i Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd. Pod izgovorom da, zbog poštovanja protivepidemijskih mera, ne mogu svi da prisustvuju raspravi, dozvoljen je pristup samo ograničenom, vrlo malom broju građana, a sala je prethodno već bila gotovo puna službenika gradske uprave, objašnjavaju sagovornici „Glasa“.  

Vasić kaže da i dalje oseća posledice nasilja koje je brojno obezbeđenje primenilo prema građanima koji su želeli da ostvare svoje pravo i učestvuju u javnoj raspravi o generalnom planu za beogradski metro u vezi sa čim su blagovremeno podneli primedbe. Najavljuje i podnošenje krivičnih prijava.

– Tu je bilo privatno, Vesićevo obezbeđenje, zatim pripadnici policije, komunalne milicije, inspektori koji su zaduženi za javni red, neki drugi inspektori i mnoga druga nepoznata lica, tako da je bio angažovan veliki broj ljudi. Komunalna milicija je prekoračila svoja ovlašćenja i mi ćemo protiv svakog komunalnog milicajca koji je učestvovao u tome podneti krivične prijave. A MUP Republike Srbije bi trebalo da objasni zašto dozvoljava, samo gleda sa strane i snima kako komunalna milicija krši zakon prema građanima – kaže Radmila Vasić.

Njoj je, posle dužeg maltretiranja, bilo dozvoljeno da uđe u salu i iznese neke od primedbi na koje, kaže, nije bilo pravog odgovora, već su se čuli hvalospevi o celom projektu. Jedna od glavnih primedbi koju su iznela oba naša sagovornika odnosila se na cenu metroa koja je, kako navode, naprasno skočila sa dve na čak šest milijardi evra.

– Prema našoj računici, svako domaćinstvo u Srbiji će biti zaduženo za dve do tri hiljade evra i biti obavezno da vraća dug za metro u kome neće biti putnika. Problem je što će ova vlast, ako ostane, podići te kredite, a neće ih realizovati, ili će ih potrošiti za nešto drugo, a bićemo zaduženi svi mi, čak i neki čovek u planinskom selu koji nema ni asfaltiran put do kuće – kaže Vasić.

Veselinović navodi da nije bilo odgovora ni na pitanje kako će plan uticati na smanjenje gužvi na najfrekventnijim saobraćajnicama u gradu.

– To je, očigledno, plan napravljen zarad potreba investitora, bez ikakvog razmišljanja o potrebama građana – zaključuje Veselinović.

Šta se još dešavalo ispred i u zgradi gradske skupštine, kakve su posledice, koje su još primedbe u vezi sa metroom, šta dalje... pogledajte u priloženom videu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR