Glas Javnosti

PROF. ALEKSANDAR KAVČIĆ: OBRAZOVANJE mora da bude BESPLATNO – to je moja BORBA (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Među građanima Srbije odomaćilo se mišljenje da udžbenike treba kupovati, što se ne radi u drugim zemljama Evrope, kaže za “Glas javnosti” prof. dr Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije “Alek Kavčić”.

– Nažalost, i naši zakoni su pisani tako da odgovaraju izdavačima, a ne onima koji koriste te udžbenike, dakle đacima. I tu su ti sistemski problemi – ističe Kavčić.

U Ustavu Srbije piše da je obrazovanje besplatno i obavezno, kao i da je Srbija dužna da poštuje sve međunarodne konvencije koje je ratifikovala, kaže naš sagovornik i podseća da je Srbija ratifikovala Konvenciju o pravima deteta koja kaže da obrazovanje mora biti besplatno, bez skrivenih troškova. 

Za “Glas” je govorio o aktivnostima Fondacije u Srbiji, besplatnim udžbenicima koje nudi, o tome koliko su za njih zainteresovani učenici i roditelji, a koliko nastavnici, škole, zašto u manjim sredinama različito reaguju u odnosu na veće gradove, šta sugerišu, na koje prepreke nailazi, kako unaprediti obrazovni sistem, kakvi su dalji planovi.

Ceo razgovor sa profesorom Kavčićem možete pogledati u priloženom videu.     

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP