Glas Javnosti

OBESPRAVLJENI SMO, NASTAVLJAMO PROTESTE! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Naučnici traže da država obezbedi jednake plate za jednak rad i siguran posao za sve naučnike i istraživače.

Tim povodom, posle više protesta i bezuspešnih pregovora sa Vladom i ministarstvom, predstavnici Sindikata nauke Srbije na konferenciji za novinare u Medija centru govorili su o položaju naučnih radnika, zahtevima i pokušajima dogovora sa predstavnicima države.

Najavili su novi protest za utorak, 10. maj, u 12 sati na platou kod Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Kako su naveli, uprkos donošenju Progama institucionalnog finansiranja, naučnoistraživačke organizacije, a pre svega fakulteti, i dalje odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu u skladu sa tim podzakonskim aktom, koji bi njima garantovali siguran posao, pod jasno definisanim uslovima i obavezama koje moraju da ispunjavaju.

– Pregovori o platama prekinuti su još pre više od mesec dana, bez jasnog napretka. Insistiramo na činjenici da postojeća Vlada, u tehničkom mandatu, ima i pravo i obavezu da reši problem nelegalnih razlika u platama istraživača raspoređenih na identična radna mesta. Tražimo da Vlada i Ministarstvo hitno nastave pregovore ili da saopšte kako nameravaju da reše problem enormnih razlika u platama u sistemu nauke – ističu u sindikatu.

Šta je još poručeno, pogledajte u priloženom videu.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR