Glas Javnosti

MONAH SAVETUJE ŠTA SE (NE) SME RADITI NA „CRVENO SLOVO“. Ponekad BANALIZUJEMO VERU, a sve je vrlo JEDNOSTAVNO!

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Mnogo je narodnih verovanja i običaja koji se odnose na crkvene praznike. Veliki broj njih nema mnogo dodirnih tačaka sa religijom i verom.

Često pitanje je, na primer, šta se sme ili ne sme raditi na crkveni praznik, kada je “crveno slovo”? Da li “pravila” koja su nekada važila, važe i danas? Da li uključiti mašinu za veš, usisivač?  

Monah Genadije iz manastira Kovilj ima generalni savet kako se ponašati u takvim situacijama, čime se rukovoditi.

- Sve što život traži svakodnevno i što je neophodno, treba uraditi, ono što nije neophodno, ne treba raditi – jednostavan je savet monaha Genadija.

Generalno sređivanje kuće, na primer, ne mora se raditi na dan praznika. Na pitanje o tome da li se sme ići u kafanu odgovara kroz osmeh:

- To je stvar čoveka i toga kako on doživljava religiju. Religija ili vera nije skup nekih pravila. Prosto - čovek treba da ima taj osećaj slobode i ono što mu savest kaže, to treba da radi. Sve što je dobro treba stalno da radi, a svega što nije dobro treba da se uzdržava. Vrlo jednostavno – kaže monah Genadije.

Svesti veru ili odnos prema religiji na to da li se nešto sme ili ne sme, to je potpuno banalizovanje vere, ukazuje naš sagovornik. Ne treba činiti, ni želeti zlo drugima, niti poželeti tuđe, ne treba raditi ništa loše, opšti je savet monaha koji važi za ponašanje ne samo praznikom, nego i ostalim danima. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR