Glas Javnosti

KORONA UPRISTOJILA OBELEŽAVANJE SLAVE: POVRATAK PORODIČNOM OKUPLJANJU

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Doba je godine kada mnoge porodice u Srbiji obeležavaju krsnu slavu.

U većini domova tog dana obično je prisutan veliki broj gostiju. Domaćinima se slava čestita čvrstim rukovanjem, neretko i čvrstim zagrljajem, uz neizostavna tri poljupca. A na vratima: žito i čaša vina iz koje svi piju. Ako se okupi više ljudi, nije problem da se svi pomalo, ili malo više zbiju. Tako je bilo. Međutim, sada je situacija mnogo drugačija. Epidemija korona virusa koja ovih dana postiže crne rekorde podstakla je sve na opreznost i razmišljanje o tome kako slaviti i da li izlagati goste i sebe riziku.

Ne pretvarati slavu u veselje

-   U razgovoru sa narodom čije domove sam ovih dana obilazio uvideo sam da će većina slaviti u okviru porodice. Čak i tamo gde će neko i pozvati goste, to će biti najuži broj ljudi – kaže sveštenik Boško Savić, profesor Bogoslovije Svetog Save.

Ova situacija je prilika da se setimo zbog čega slavimo slavu – da se, uz slavsko žito i kolač, proslavlja svetac zaštitnik doma i da ne treba slaviti sa velikim brojem ljudi. Ne treba je proslavljati u restoranima i na drugim mestima, pretvarati u veselje, jer onda gubi smisao. Slava se obeležava u krugu porodice i u skladu sa tim koliko imamo prostora. Dani praznika, kako krsne slave, tako i Vaskrsa, Božića i drugih porodičnih praznika, treba da nas podsete da porodica treba da nam bude na prvom mestu i da je to naša mala crkva, kaže naš sagovornik.

Trpeza primerena situaciji

Lekari savetuju poštovanje preporuka nadležnih i dodatan oprez: 

-  Naš narod je poznat po tome da voli da se okuplja i slavi sa najmilijima. Međutim, ove godine, s obzirom na to da epidemija korone bukti, preporuke su, uz one zvanične, da veća okupljanja ostavimo za sledeću godinu, a da slavu provedemo u društvu najbližih, naših ukućana sa kojima smo svakodnevno – kaže dr Aleksandra Vukov, pedijatar pulmolog-alergolog.

Nije beznačajan ni finansijski aspekt, jer epidemija korona virusa ima ekonomske posledice koje manje-više svi osećamo. Obeležavanje slave je ozbiljan udar na porodični budžet, pogotovo ako znamo da se domaćini trude da slavska trpeza bude što bogatija, pa neretko i preteraju u tome. Okupljanje samo u krugu porodice omogućava da se slava obeleži primereno, uz slavsko žito, kolač i trpezu koja je prilagođena situaciji i ne zahteva prevelike troškove.  

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR