Glas Javnosti

KILOMETARSKO ĐUBRE, SMETLIŠTE KOD PASARELE – BEOGRADSKA RAZGLEDNICA. Deponija kao odbor za doček! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Sa beogradske pasarele koja spaja Kalemegdan i Savsko pristanište pruža se lep pogled na tvrđavu i reke, ali, to nije sve.

Prolaznicima se pruža i jedinstvena prilika da sa visine imaju “pun pogled” na pozamašno smetlište u podnožju pasarele, kod ulaza u obližnji tunel. To mesto je pretrpano svakojakim otpadom koji se, očigledno, gomilao duže vreme. Kartonske kutije, prazne gajbe, kese pune đubreta, šut i drugi građevinski otpad, sve u svemu gomila raznog smeća kome svakako ovde nije mesto. Nigde kontejnera. I na samoj pasareli ima đubreta. Lift ne radi. Sve u svemu, ružna, crna tačka u delu Beograda koji je uređen, sa fontanom, klupama, biciklističkom stazom, u blizini Beograda na vodi koji pretenduje da bude jedno od najboljih mesta za život, šetnju i uživanje pored reke.  

Retki prolaznici koji su išli pasarelom nisu želeli da govore pred kamerom, ali su bili zgroženi prizorom. Neki od njih su nam rekli da u tunelu na čijem je ulazu smetlište borave migranti, što može biti jedan od razloga za stvaranje deponije. U neposrednoj blizini, u Beton hali, nalazi se i veliki broj kafića i restorana.  

Ovu lokaciju često obilaze stranci kojih, iako je korona umnogome uticala na smanjenje broja turista, ipak ima. Ovde pristaju i kruzeri koji dolaze iz raznih zemalja, a pasarela je najkraća i logična veza sa Kalemegdanom i najužim centrom grada. Kakav je prvi utisak turista koji stignu na Savsko pristanište i ostalih koji prolaze pasarelom kada naiđu na “odbor za doček” u vidu gomile smeća? Da li će se tu fotografisati za uspomenu iz Beograda?

Zabeležili smo još jednu deponiju smeća koja se može meriti ne samo na tone, već i na – kilometre. U Zemun Polju, pored Pružnog puta – kilometri otpada, pretežno šuta. I ova divlja deponija je, očito, dugo stvarana, rasla, širila se, odnosno produžavala. Mnogi su tome dali “doprinos” – neki činjenjem, neki nečinjenjem.   

Mi dajemo doprinos ovom našom patrolom. Nadležni – vi ste na potezu.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR