Glas Javnosti

KEŠ, KOLICA, LAGANICA – ILI KARTICA: Srbija nije Švedska, ali se navikava i na beskontaktno plaćanje (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Plaćanje u kešu već dugo nije omiljen način plaćanja u Švedskoj. Korona kriza još više je povećala  odbojnost ovih skandinavaca prema gotovini tako da je poslednje istraživanje pokazalo da se čak 85 odsto svih plaćanja u Švedskoj obavlja kreditnim karticama.

U prilog tome da je situacija alarmantna govori i činjenica da je guverner Štefan Ingves zatražio od vlade da usvoji zakon kojim bi se banke u zemlji obavezale da uvek imaju određene sume gotovine u trezorima. Da li smo mi u Srbiji poklonici korišćenja kartica ili više volimo da “brojimo šuške”.

Prema rečima profesora Velimira Lukića sa Ekonomskog fakulteta, nije u pitanju neka strategija istiskivanja keša iz upotrebe, već su potrošači sami shvatili lagodnost, jednostavnost, efikasnost i sigurnost  plaćanja karticama.

-Dodao bih i da je korona kriza pospešila i ubrzala trendove korišćenja platnih kartica. Svi kartičarski sistemi su, na inicijativu Evropske centralne banke podigli svoj maksimalni limit za plaćanje beskontaktnim karticama, a da ne morate da unesete pin kod, jednostavnim provlačenjem pored post terminal ili nekog drugog uređaja – kaže profesor Lukić I dodaje da je I Švedska centralna banka takođe preduzela odgovarajuće mere i ove godine se nalazi u pilot projektu koji podrazumeva emisiju centralno-bankarskog digitalnog novca, pored privatnih digitalnih valuta koje će vrlo verovatno u nekim narednim godinama i zaživeti.

Sa druge strane ne smemo zanemariti da nam I upotreba keša daje određene pogodnosti I olakšice.

-To su pre svega anonimnost, fizička opipljivost, i ne smeju se tek tako opovrgnuti, zapostaviti i  zanemariti, pa je malo izgledno, iako su takvi trendovi u toku, da će gotovina u potpunosti nestati – ističe profesor Lukić.

Ali činjenica je da najveći broj Skandinavskih banaka zaista funkcioniše tako da u tim bankama nemate blagajnika.

- Imate bankomat, a u nekim od banaka se i taj bankomat tretira kao suvišna investicija. Tako da će neke banke praviti svoje digitalne strategije, među njima  i Srbija, da li će se orijentisati, da li će omogućavati korišćenje gotovine ili ne u svojim bankama i koji oblik plaćanja, ali generalno gledano još uvek ne očekujemo da ta gotovina u potpunosti nestane iz opticaja – smatra Lukić I dodaje da je neophodno spomenuti i IPS sisteme za instant plaćanja koji se promovišu izdašno od strane svih centralnih banaka u svetu, u Evropi pa tako i u Srbiji, koji omogućavaju nove, lagodnije sisteme i načine plaćanja korišćenjem mobilnih telefona i mobilnih aplikacija.

-U našoj zemlji možemo da pohvalimo projekat IPS koji je sprovela Narodna banka Srbije sa tendencijom da on zaživi i da postoji paralelno sa Dina kartičarskim sistemom – to je nacionalna platna kartica – koji bi bili jedan uzoran, vredan i alternativni način plaćanja u odnosu na dominantne kartičarske brendove koji su u našoj zemlji prisutni.

Ipak, očekivanja da se keš izbaci iz upotrebe ne bi trebalo da bude skoro: u period od narednih deset godina možemo očekivati ozbiljne promene u monetarnoj sferi.

D. Đokić

 

  

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR