Glas Javnosti

BOLJE OD OČEKIVANOG: Spomenik Stefanu Nemanji ugledao svetlost dana (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu konačno je otkriven iako nije u potpunosti završen.

Ali građani sada već imaju priliku da vide kako će u realnosti ovo delo izgledati na otvorenom prostoru.

Pomenuti spomenik je izazvao burne reakcije javnosti. Mnodi su bili protiv postavljanaj ovog spomenika zbog njegove grandiozne veličine koja preti da pojede čitav prostor.

Ali, u realnosti se upravo sada pokazuje da nismo bili u pravu.

Sada kada je spomenik ugledao svetlost dana činjenica je da on sam po sebi jeste veličanstven. Visina od 28 metara uopšte ne dolazi u prvi plan, niti nas prepada svojom veličinom već zaista deluje moćno i impresivno. Oplata kojom je urađena daje dodatni efekat prelamanja svetlosti što samom delu daje još moćniji efekat.

Spomenik Stefanu Nemanji delo je ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova.

Spomenik će biti patiniran i imaće posebno osvetljenje, a pažnju javnosti je privukao veliki broj detalja koji su ugrađeni u postament.

Naime, pored potpisa umetnika i natpisa "Veliki župan srpski Stefan Nemanja", na spomeniku je izlivena i razgranata vinova loza sa grožđem, koja predstavlja blagorodnu dinastiju Nemanjića.

Kako je naveo zamenik gradonačelnika Goran Vesić ovaj spomenik osim visoke umetničke vrednosti, ima i ogroman istorijski i kulturni značaj za srpski narod.

"Stefan Nemanja je utemeljivač srpske države i kasnije srpskog carstva. Želimo celom svetu da pokažemo da kontinuitet srpske državnosti traje i opstaje više od 800 godina. To je istorijska činjenica kojom treba da se ponosimo kao narod."

Spomenik će biti pet metara pod zemljom i 23 metra iznad zemlje. Nalazi se na razbijenom vizantijskom šlemu u čijoj će unutrašnjosti biti reljefi koji će predstavljati delove iz života Stefana Nemanje.

 U šlemu će to biti neka vrsta muzeja na otvorenom gde će moći da bude oko 50 ljudi dok će oko spomenika biti fontana sa 46 mlaznica i posebna rasveta.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR