Glas Javnosti

BLAGO, A DŽABE! NAROD ĆE PLAĆATI SKUPLJU VODU! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Sa približavanjem roka za privatizaciju Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ sve su glasnija reagovanja stručne javnosti koja ukazuje na loše posledice i zahteva obustavljanje tog procesa.

Država po početnoj ceni od 2,58 miliona evra prodaje paket od oko 925.000 akcija, što je 92 odsto ukupnog kapitala instituta. Rok za dostavljanje prijava ističe u petak, 5. novembra, u 12 sati. 
Nevladine organizacije i stručnjaci navode da je Institut veoma važan za državu Srbiju i građane, za očuvanje našeg vodnog bogatstva, da je reč o naučnoistraživačkoj organizaciji koja baštini višedecenijsko dragoceno znanje i informacije, intelektualni kapital neprocenjive vrednosti. Izražava se bojazan da će, prelaskom instituta u ruke privatnika sve te vrednosti, to nacionalno blago, biti ugroženi, što bi imalo dalekosežne posledice.
Srbija nije toliko bogata vodom kao što se obično misli, a prelaskom instituta u privatne ruke povećava se mogućnost korupcije, postoji opasnost da će biti činjeni ustupci interesima stranih kompanija koje planiraju eksploataciju našeg prirodnog bogatstva i da ćemo piti skuplju vodu lošijeg kvaliteta, neka su od upozorenja koja su se mogla čuti. 
Upućen je i apel akademskoj zajednici, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, da reaguju. Predloženo je i da se institut proglasi institucijom od strateškog interesa za Republiku Srbiju. Pokrenuta je i onlajn peticija pod nazivom: Stop privatizaciji Instituta “Jaroslav Černi”, kojom se zahteva od Vlade i nadležnih ministarstava da se postupak privatizacije odmah obustavi. 
Šta o svemu tome kažu protivnici privatizacije, a šta kažu u institutu? Razgovarali smo sa hidrogeologom Branislavom Božovićem, advokatom Jovanom Rajićem i direktorom Instituta “Jaroslav Černi” Dejanom Divcem.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP