Glas Javnosti

O OVOME SE ĆUTALO: EVO ZAŠTO JE LITIJUM STVARNO OPASAN! (VIDEO)

Ostale Emisije
Autor: Glas javnosti

Koje sve opasnosti prete zdravlju meštana doline Jadra, a i šire, ukoliko bude otvoren rudnik litijuma koji planira kompanija Rio Tinto, tema je razgovora sa gostom „Glasa javnosti“ dr Petrom Bulatom, profesorom Medicinskog fakulteta u Beogradu i predsednikom Udruženja toksikologa Srbije. 

On upozorava da je projekat „Jadar“ svrstan u Seveso postrojenja višeg ranga, što znači pojačanu dozu rizika, zbog velikih količina sumporne kiseline i eksploziva koje se planiraju u postrojenjima.

– Kada imate tako nešto, onda postoji mogućnost da dođe do akcidenata, a kada se sagledava veličina mogućeg akcidenta, nije svejedno da li imate jednu ili veliki broj cisterni sumporne kiseline, da li imate kilogram ili tone eksploziva. Onda se zavisno veličine mogućeg akcidenta postavljaju granice Seveso postrojenja višeg ranga, tako da bi akcident mogao da ima i prekogranični uticaj, što je poseban problem – objašnjava naš sagovornik.

Kako napominje, postoji mogućnost da se u životnoj sredini pojave arsen, koji je dokazano kancerogen, zatim kadmijum, živa, olovo, koje posebno opasno za dečji organizam, ali i druge kancerogene i toksične supstance.

Kako ti elementi utiču na zdravlje ljudi, zašto kaže da neka od tvrdnji o tome da projekat „Jadar“ neće biti opasan po okolinu ne bi prošla ni kao bajka, kako to da niko od renomiranih toksikologa nije konsultovan u vezi sa projektom i njegovim uticajem na okolinu, možete pogledati u priloženom videu. 

BONUS VIDEO: 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR