Glas Javnosti

ZATIRANJE SRBA – NDH IZVRŠAVALA NALOG VATIKANA I ENGLEZA (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas javnosti

 

Nakon prikazivanja filma Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ ozloglašeni logor postao je glavna tema u srpskoj javnosti.

Istoričar Veljko Đurić Mišina, v.d direktora Muzeja genocida, jedan je od najeminentnijih učenih ljudi u Srba sa zavidnim znanjem o istorijskim prilikama i dešavanjima u vreme formiranja Nezavisne države Hrvatske i logora Jasenovac. U intervjuu za Glas Javnosti Veljko Đurić Mišina govori o periodu koji je prethodio stvaranju NDH, o tome kako se to nije radilo tajno već vrlo javno još 1927. godine, kada je Ante Pavelić govorio o svojim planovima.

Ali, na žalost srpska nauka ne može, kako Mišina ističe, da dobije na uvid stenografske beleške tih govora. Ko to ne da da se istina zna? I ko danas u Srbiji ima interesa da dokumentaciju drži pod ključem? Jedno je od pitanja na koja pokušavamo da nađemo odgovor.

Mišina je istakao da je NDH imala veliku podršku tajnih službi: prvo su najveću finansijsku pomoć dobili  iz Amerike i Kanade, potom su ih prihvatili u Italiji odakle je i počelo formiranje NDH. Veoma veliki udeo u NDH ima engleska tajna služba koja je, ističe Mišina štitila i nakon završetka rata velikog ustaškog zločinca Andriju Artukovića jer su ga Britanci držali u Irskoj, a potom ga sproveli u Ameriku, sve do momenta dok Britanci nisu procenili da je za njih bolje da ga izruče Jugoslaviji kako bi sebe oprali.

Veoma je interesantna činjenica na koju je Mišina ukazao, a to je veza Sovjetske službe i NDH koja je bila vrlo bliska. I u vreme rata i nakon njega.

Mišina je istakao da je sa dolaskom Broza i Jugoslovenstva to bilo najpogubnije za Srbe jer se jedino nama usađivala ideja o Jugoslovenstvu dok su svi ostali i Hrvati i Slovenci radili na svojoj nacionalnoj svesti.

U tom smislu, istakao je srpske elite više nema. Ona je stvarana za vreme Obrenovića, u vreme Mihajla i Milana kada su se Srbi školovali po inostranstvu a vraćali se u Srbiju i širili nacionalnu svest kroz pozorište, književnost, industriju. Oformljavanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vreme Aleksandra  Karađorđevića, srpska elita polako nestaje.

Rezultat svega toga danas se ogleda najviše u ekonomskom porobljavanju Srbije, ističe Mišina, gde u svakom seocetu postoji Idea, hrvatska kompanija, naše udžbenike štampaju hrvatski izdavači. I tome nema kraja!      

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP