Glas Javnosti

IVIJAN-STEFAN STIPIĆ: Koliko je (NE)POUZDANO učenje na online platformama? (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas javnosti

O tome da li su i koliko bezbedne platforme za učenje na daljinu koje se koriste u nastavi u našoj zemlji, za Glas javnosti govorio je Ivijan-Stefan Stipić, izvršni direktor Centra za siguran internet.

- U onlajn nastavu uključene su aplikacije koje su već ocenjene kao opasne za sigurnost podataka, kao i one koje nisu namenjene školovanju. Sve te aplikacije prikupljaju brojne podatke o učenicima i roditeljima, a to procesuira neko koga mi i ne znamo. Postoji veliki rizik u pogledu sigurnosti svih koji to koriste - objašnjava Stipić.

Kako se vrši masovno kršenje privatnosti građana preko onlajn platformi, koji podaci su ugroženi i mogu biti zloupotrebljeni, na koji način, da li je već bilo prijavljenih slučajeva, kakve su posledice, ko je odgovoran, da li uopšte ima bezbednih onlajn platformi za nastavu, kako da se zaštitimo od zloupotreba naših podataka na internetu, šta se još može učiniti, koje institucije treba da reaguju, neke su od tema razgovora koji možete pogledati u priloženom videu.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR