Glas Javnosti

ISTORIJA NAS JE LAGALA: Nad Srbima izvršena tri genocida u 20. veku

Intervju
Autor: Glas javnosti

Istoričar Miloš Ković kazao je da „nas je istorija lagala“ i da su nad Srbima u 20. veku izvršena tri genocida, od kojih je u Jasenovcu najveći.

- Imamo priču kako je izvršen genocid nad Bošnjacima gde se licitira ciframa,a najveća je oko 7000 žrtava. U Jasenovcu je ubijeno prema podacima tadašnje Državne komisije koja je ušla u logor odmah posle rata između 500.000 i 700.000 ljudi, među kojima najviše Srba. A gde su zločini nad Srbima u Pribilovcima, Staroj Gradiški, Jadovnu- rekao je Ković.

On je u emisiji "Glasa javnosti“ ocenio da je film „Dara iz Jasenovca“ veoma značajan , jer je njim počela da se budi svest o stradanju jednog naroda.

- Ljudi se okupljaju oko zajedničke žrtve. Kada je prikazivan taj film plakali su Srbi od Kladova do Vranja , od Orahovca do Subotice i to je taj osećaj kolektivne žrtve jednog naroda – rekao je Ković.

On je istakao da su „ Srbima nametnute podele na partizane i četnike da bi im se odvukla pažnja od velikih stradanja koja su zadesila naš narod“.

Ković je naveo da i danas u srpskom javnom mnjenu postoje istoričari, koji „minimiziraju žrtve Jasenovca i koji film, koji je nedavno emitovan o stradanjima Srba smatraju propagandom“.

Govoreći o stradanjima pojednih naroda kroz istoriju , Ković je istakao da su Srbi jedan od tih „zavetnih naroda“.

- To objašnjava i tu mržnju  nekih drugosrbijanaca prema srpskom narodu. Ako vas neko uvek anatemiše i govori  vam da ste najgori, počnete da se preispitujete da li je to stvarno tako. Takva ponašanja su karakteristična za stradalne narode i nismo mi Srbi tu izuzetak – kazao je Ković.

Ceo intervju s istoričarem Milošem Kovićem možete pogledati na Youtube kanalu „Glasa javnosti“.  

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR