Glas Javnosti

SRBIJA GUŠI SVOJE INOVATORE, A SVET IH GRLI! (VIDEO)

Glasno
Autor: Glas javnosti

Koliko smo inovativni, zašto se dešava da naši izumi i znanje budu više cenjeni i poznati u svetu nego kod nas, o tome za Glas javnosti govori prof. dr Dragan Povrenović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, koordinator takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji.

Kako dobre ideje pretočiti u uspešan posao i poći putem čuvenog Pupina? Naš sagovornik navodi brojne uspešne, perspektivne, rentabilne tehnološke inovacije sa takmičenja koje se organizuje punih 19 godina, a ove godine će se održati jubilarni 20. put.

Uz izume koji su već realizovani, deo takmičenja posvećen je najboljim idejama učenika i studenata, kao i inovativnom selu, sa ciljem da se podstiče kreativnost mladih i razviju potencijali seoskih sredina. Šta su pokazala ova takmičenja?

Da li država dovoljno izdvaja iz budžeta za prosvetu i nauku, da li i naši naučnici doprinose dovoljno, ili su „uljuljkani“, zašto nam stranci rade nešto za šta imamo svoje stručnjake... neke su od tema razgovora.

Sagovornik Glasa javnosti, inače profesor na Katedri za inženjerstvo zaštite životne sredine, govori i o glavnim ekološkim problemima u Srbiji, interesima stranih kompanija, opasnostima od rudnika...

Ceo razgovor pogledajte u priloženom videu.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR