Glas Javnosti

Mirjana Bobić Mojsilović promovisala novi roman

Kultura
Autor: Glas javnosti

Roman "Sazvežđe svitaca" je velika knjiga, kojom Mirjana Bobić Mojsilović otvara novo poglavlje svog kniževnog stvaralaštva, ocenjeno je večeras na promociji izdanja u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru Beograda.

"Mi smo svici. Životi nam traju jako kratko i treba da život iskoristimo što bolje možemo. A zasijamo samo kad je mrak gust kao mast. Sazvežđe svitaca je trenutna konstelacija mojih junaka", rekla je Bobić Mojsilović.

Promocija "Sazvežđa svitaca" održana je u prepunoj knjižari izdavačke kuće Laguna, gde se potom obrazovao dugačak red čitalaca željnih potpisa Bobić Mojsilović. U romanu, životne priče šestoro junaka ispreplešće se i zauvek promeniti za 72 sudbonosna sata, jer će primorani da pogledaju životu u oči, morati ili da ga prigrle ili da zauvek ostanu osujećeni u svojim težnjama, navela je Laguna. Autorka je priznala da je roman nastajao pošto se četiri godine "zlopatila sama sa sobom, sa ovim životom, depresijom...". "Moji junaci su mi stali za vratom i molili da im se vratim", navela je Bobić Mojsilović.


Prema njenim rečima, usled distopije globalnog matriksa "probudila se sa pitanjem čemu sve, čemu pisati, kreirati kad Veliki Brat i tako želi da budemo 3/4 čovečanstva koje će pobiti manijaci iz Davosa" . "Jedan divan, istinski čudesan događaj u mom ulazu vratio je nadu u život, u smisao, u Boga i mojim junacima. To je jedini autobiografski detalj koji je ušao u knjigu. Nadam se da ćete vi to prepoznati", poručila je autorka prisutnima. Prema njenim rečima, moramo dozvoliti sami sebi da nam nešto dotakne srce i "tog trenutka se otvara svetlosni stup ka nebu".

"Nalazimo svetlance u tami. Počinjeno da volimo sopstveni život.Jedan moj junak to ne kapira. Jedno vreme ostaće zagledana u svetlo svog kompjutera i telefona", rekla je autorka.

Bobić Mojsilović je dodala da u doba sebičnosti, egomanijaštva i narcizma "treba samo malo da otvorimo oči i da vidimo da dobrote ima svuda oko nas, a kad to primetimo život nam postaje bolji".



Pisac Vladimir Kecmanović je rekao da roman Bobić Mojsilović ima nekoliko kvaliteta, od kojih na površinskom nivou ima "izuzetnu dramaturgiju, dostojan je najboljeg scenarija". Prema njegovim rečima, na dubinskom planu Bobić Mojsilović opisuju ljude karakteristične za današnjicu i urbanu sredinu, donekle su tipski likovi, "ali do te mere se ušlo u karakter da ih zaista doživljavate kao da poznajete te ljude i verujete im".

"Celo vreme sam se pitao kako će da se završi i da li će da bude hepi end? To većinski nije hepi end. Ali uprkos tome, toplina čini da se osećamo ispunjeni i da imamo neku veru u život, uprkos argumentima protiv toga. To čini knjigu velikom", ocenio je Kecmanović.

Glas javnosti/Dnevnik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR