Glas Javnosti

Centar prestonice će sada biti zeleniji i lepši: KAKO ĆE IZGLEDATI TRG NIKOLE PAŠIĆA? (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Trg Nikole Pašića je poslednji put rekonstruisan 1984. godine

Jedan od najambicioznijih projekata u Beogradu, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, simbola glavnog grada zvanično je počela 26. februara.

Ovaj projekat je usklađen sa savremenim potrebama građana, ali i urbanističkim vizijama razvoja Beograda. Rekonstrukcija obuhvata kompletno osavremenjivanje trga, uvođenje naprednih tehnoloških rešenja i poboljšanje kvaliteta života u samom centru grada.

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda je prilikom obilaska radova rekao da će rekonstrukcija koštati 584 miliona dinara i trajati sedam meseci. Prema njegovim rečima, spomenik Nikoli Pašiću će takođe biti tretiran na pravi način, naravno u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Objasnio je da se to odnosi na čišćenje, popravku ploča, zaštitu, kao i sve drugo što je potrebno, a da se za sada ne zna da li će biti potrebe da se spomenik „skida” sa postolja, jer će o tome, kako je naglasio odluku doneti Zavod.

Rekonstrukcija će koštati 584 miliona dinara i trajati sedam meseci

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić


Iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda ističu da će rezultati ove temeljne rekonstrukcije doprineti lepšem, funkcionalnijem i zelenijem centru grada, u skladu sa najvišim standardima urbanog dizajna i održivog razvoja.

Ukupna površina koja podleže rekonstrukciji iznosi 8.156,27 kvadratnih metara, od čega je značajan deo predviđen za pešačke zone, što potvrđuje opredeljenost Grada Beograda ka stvaranju pristupačnijeg i prijatnijeg okruženja za sve građane i posetioce.

Planirani radovi uključuju rekonstrukciju hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, modernizaciju javne rasvete sa LED tehnologijom, postavljanje novog urbanog mobilijara, kao i izgradnju nove fontane od kamena. Projekat stavlja naglasak na ekološku održivost, sa ciljem povećanja zelenih površina i poboljšanja urbanog pejzaža.

Trg Nikole Pašića je poslednji put rekonstruisan 1984. godine, a fontana će posle obnove izgledati kao kada je prvi put napravljena po rešenju arhitekte Hranislava Stojanovića. Na javnom konkursu za rekonstrukciju Trga pobedio je predlog arhitekata Zorice Savičić i Zorana Mitrovića.

Po završetku radova Trg Nikole Pašića, simbolizovaće mesto susreta tradicije i inovacija, prikazujući posetiocima iz celog sveta kako Beograd uspešno spaja svoju bogatu istoriju sa vizijom napretka, a biće jedan od dragulja naše prestonice koji će svedočiti o sposobnosti da skočimo u budućnost, čuvajući pri tome naše neprocenjivo kulturno i istorijsko nasleđe.

Glas javnosti /E01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR