Glas Javnosti

JELENA GUSKOVA- SRBIJA I RUSIJA ĆE VASKRSNUTI SVET

Glas Života
Autor: Glas Javnosti

Gost emisije “Glas života” bila je dr Jelena Guskova, doktor istorijskih nauka i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti, povodom otvaranja Ruskog balkanskog centra u Beogradu.

Otvaranje centra smatra veoma značajnim za rusko-srpske odnose i napominje da su na otvaranju centra radili ozbiljni ljudi podržani vlašću u Kremlju.Srbiji je potreban ovako ozbiljan naučni i društveni centar koji razmišlja o Slovenstvu.Planira se održavanje okruglih stolova, naučnih skupova, istraživanje javnog mnjenja i analiza Srbije i Rusije, ali i celog sveta.Centar je ideja Konstantina Zatuljina deputata Državne dume i poznavaoca Srbije.

U razgovoru za “Glas Javnosti” Jelena Guskova je objasnila kako su se menjali odnosi Rusije prema Srbiji od istovremene krize u našim zemljama, raspada Jugoslavije i Sovjetskog Saveza kada Balkan nije bio prioritet. Sada je drugačije, cela Rusija zna da su Srbi naši najbliži prijatelji- ističe Guskova i da je najvažnije da je naše jedinstvo i osećanje bratstva sačuvao narod, a vlast podržala.

Guskova objašnjava i naše slične probleme. Rusofobija je sada aktuelna i za mnoga dešavanja u svetu se okrivljuje Rusija, a srbofobija je počela mnogo ranije, još 90-ih i smatra da su i rusofobija i srbofobija zastave sa kojima zapad ide protiv nas i to treba da iskoristimo i Srbija ne sme da se okrene protiv Rusije.Treba razmisliti i o Slovenskom jedinstvu-ističe Guskova.Sada imamo mir i iskustvo šta može spasiti naš narod od uništenja. Nas ne može niko pobediti.

Srbija i Rusija imaju mnogo zajedničkih osobina. Samo Srbija na Balkanu voli nezavisnost i jedina u regionu nije podčinjena.

Jelena Guskova je bila svedok mnogih dešavanja na Kosovu i Metohuji  i o njima je pisala. Iskoristili smo priliku da je pitamo kako sada vidi situaciju na Kosovu i Metohiji.

“Nije još kraj srpske istorije na Kosovu i Metohiji. Srbija ne sme da pokloni svoju istorijsku teritoriju”- rekla je Guskova.

Albanci su svoj cilj na papiru postavili davno, još kada nije bilo nikakvih uslova za to. Oni maštaju da će sve zemlje sa većinskim albanskim stanovništvom biti jedna država, a mi ne trebamo da delimo svoju teritoriju.Možda bi trebali da razmislimo da i Rusija učestvuje u pregovorima Beograda i Prištine. Kolebanje srpske vlasti između zapada i istoka ne rešava problem -rekla je Guskova.

Pomenuli smo i pravoslavlje koje nas spaja i koje je kako kaže Srbija dugo sama branila.

Da li sada imamo mogućnost da ga sačuvamo i da li nas neko u tome razdvaja?

“Vatikan je uvek želeo da pomeri pravoslavlje na istok i zato rasparčava pravoslavne Slovene da među njima nema jedinstva”-rekla je Guskova.

Osvrnuli smo se i na situaciju u Crnoj Gori kao još jedan način razbijanja srpstva. Objasnila je koliko u poslednje vreme ličnost igra važnu ulogu u istoriji.Zapad radi svoje i našao je izdajnika Mila Đukanovića koji je bio spreman na sve i postavio ga na čelo Crne Gore. Smatra da Momir Bulatović nikada ne bi izdao svoju pravoslavnu zemlju. Amerika i Evropa tačno znaju koga da postave na vlast neke države da bi ispunili svoje planove- rekla je Guskova.

Da li se nalazimo pred novom istorijskom epohom?

Sigurna sam da će Rusi sa Srbima pobediti američku demokratiju koja želi da upravlja svetom. Celu našu planetu će spasiti Rusi i Srbi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR