Glas Javnosti

GLAS ŽIVOTA - ZLOČIN BEZ KAZNE, arhitekta Sonja Pavlović

Glas Života
Autor: Glas Javnosti

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se danas, 5. juna. Povodom toga gost emisije "Glas života" bila je Sonja Pavlović, arhitekta i samostalna poslanica. Priroda je i u svetu i u Srbiji veoma ugrožena, a jedan od njenih najvećih nepijatelja jeste nepoštovanje zakona o izgradnji koji uništavaju prirodu.

Naša sagovornica inače poseduje licencu za arhitektonske projekte slobodnih prostora, instalacija vodovoda i kanalizacije.

Ona je istakla da kao samostalna poslanica zahteva poštovanje zakona o izgradnji, a naročito onih objekata koji ugrožavaju životnu sredinu.

Jedan od najvitalnijih sistema u gradovima je vodoprivredna infrastruktura koju čine vodovodi sa izvorištima, kanalizacija i sistemi zaštite od poplava.

Kako navodi arhitekta Sonja Pavlović, jedno od ekološki ugroženih mesta u Beogradu je Savski nasip, koji je odbrana od poplava, a koji je zbog 300 bezpravnih vila u rečnom koritu, pretvoreno u saobraćajnicu.

Saobraćaj na Savskom nasipu oštećuje nasip koji brani više od 100000 ljudi od poplava.

Ilegalni objekti na beogradskom vodoizvorištu ugrožavaju vodosnabdevanje grada.

Septičke jame tih objekata nalaze se pored Reni bunara koji crpe podzemne vode odakle građani dobijaju vodu. Buše se Reni bunari da bi se iz njih krala struja.Poprečni putevi koji vode do tih vila menjaju prirodni tok vode. Grade se objekti u Nacionalnim parkovima, a šume se neselektivno seku samo zbog finansijske dobiti.

Mini hidroelektrane će nam ne samo uništiti reke već i čitav ekosistem i živi svet u tim predelima. U Srbiji je planirana gradnja 800 mini hidroelektrana i sve one će obezbediti samo 3% ukupne struje.

 

BONUS VIDEO


https://www.youtube.com/watch?v=wnFUPnuBJwg

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR