Glas Javnosti

PEDIJATRIJSKI TEHNIČAR MARKO OBRADOVIĆ: Sve što niste znali o dojenju! (VIDEO)

Glas zdravlja
Autor: Glas javnosti

Gost u emisiji Glas zdravlja bio je Marko Obradović, savetnik za dojenje, po struci pedijatrijski tehničar. On je u svom izlaganju objasnio zašto je dojenje važno, kako za dete tako i za majku

- Dojenje je jedini prirodan način hranjenja deteta. Već jedanaest godina radim kao pedijatrijski tehničar i propagiram ovaj vid hranjenja beba. Uvek se trudim da majkama objasnim zašto je dojenje važno. Tako se zapravo stvara veza između bebe i majke. Dete kroz majčino mleko dobija hranljive materije i stvara imunitet ali ovo nije jedina prednost dojenja - Ističe Obradović koji je objasnio kako se majčino mleko čuva.
- Da se razumemo, ono nije sterilno samo po sebi, i veoma je važno služiti se dobrom terminologijom. Dakle, majčino mleko po pravilu može da stoji na sobnoj temperaturi tri sata. U frižideru se može čuvati i zagrejati kasnije ali ne na ringli, kao kada zagrevamo kravlje mleko. Potrebno je posudu sa mlekom staviti u drugu posudu sa toplom vodom i povremeno mešati - rekao je Marko koji je u cilju ispravne terminologije objasnio razliku između cucle i laže tj. Varalice.
Cucla je nastavak koji se stavlja na flašicu. Laža je nešto drugo. Ja ne bih preporučio uzimanje laže bar prve dve nedelje dok se dete ne navikne na dojenje.
Pitali smo Marka i da li podržava dojenje na javnom mestu?
- Apsolutno da. Ali moramo svi da radimo na tome. Nekako svi o tome pričaju ali se malo toga konkretno radi. Beba je ta koja je prioritet i koja treba da bira kada će jesti.
Ovaj jedinstveni pedijatrijski tehničar dao je ženama pregršt dobrih saveta u cilju promocije dojenja a jedan od njih odnosi se i na pravilan položaj kao i na to kako da znamo da dete zaista jede a ne igra se.

Intervju Marka Obradovića možete pogledati u emisiji Glas zdravlja na kanalu Glasa javnosti.

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR