Glas Javnosti

CRNA GORA UVODI STROŽE MERE: Raste broj zaraženih!

Glas zdravlja
Autor: Glas javnosti

Crnogorske zdravstvene vlasti predložiće oštrije mere nakon što je u utorak registrovano 65 novih slučajeva koronavirusa, najviše u jednom danu u dva meseca.

Zbog pada broja obolelih, zemlja je gotovo u potpunosti ukinula sve epidemiološke mere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanja trebalo da se priloži potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Kako je većina novih slučajeva u turističkim destinacijama, zdravstvene vlasti su zapretile vlasnicima kafića i restorana da će kršenje epidemioloških mera biti strogo kažnjeno novčanim kaznama i zatvaranjem objekata na tri dana.

Ako neka ustanova više puta krši epidemiološke mere, zatvara se na 15 do 30 dana, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Sredinom aprila Crna Gora je započela sa ukidanjem epidemioloških mjera koje su u potpunosti liberalizovane na početku letnje turističke sezone.

 

Više od 100.000 turista trenutno boravi u zemlji, pokazuju vladini podaci. Međutim, Ministarstvo zdravlja veruje da je epidemiološka situacija trenutno stabilna sa prosečno 30 novih slučajeva, što je između 1,5 i 2,3 procenta dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu koronavirusa na svojoj teritoriji, ali epidemiolozi su upozorili da nagli porast broja obolelih može ukazivati na pojavu nove, opasnije varijante.

Dve doze vakcine primilo je više od 35 procenata odrasle populacije, koronavirusom je zaraženo više od 100.000 ili 15 procenata stanovništva, a 1.623 osobe su preminule.

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR