Glas Javnosti

Rezultati testova na koronu kasne i po jedanaest dana

Glas o Koroni
Autor: Glas javnosti

Bilo da je u pitanju testiranje na koronavirus osobe koja već ima simptome ove bolesti, bilo da je u pitanju PCR test na lični zahtev ili kontrolni test nakon preležane bolesti, rezultati kasne po sedam, osam, pa do čak i do jedanaest dana

Kašnjenje rezultata ne samo što upućuje na to da u zvaničnim dnevnim presecima obolelih zapravo vidimo stanje od pre nedelju i više dana, već i građanima ozbiljno otežava lečenje, ali i povratak na posao.

Čitateljka Aleksandra iz Beograda priča kako je na rezultate analize brisa, koji je dala u kovid ambulanti u Zemunu nako što su joj se pojavili simptomi korone, čekala nedelju dana.

- Nakon testiranja mi je rečeno da se rezultati čekaju tri do pet dana i da zovem nakon trećeg dana i pitam, što sam počela svakodnevno da radim. Petog dana mi je rečeno da se testovi ipak čekaju pet do sedam dana, što se ovog puta ispostavilo kao tačno, jer sam sedmog dana saznala da mi je test pozitivan, priča ona. Objašnjava da su je tek nakon dobijenih rezultata pozvali u kovid ambulantu da joj snime pluća, što su pre toga smatrali nepotrebnim.

-Snimak je pokazao početak upale pluća, nakon čega sam dobila antibiotike. Da sam dobila rezultate ranije, verovatno bih ranije i počela sa terapijom, kaže ona.

Nakon što je ispila terapiju i oporavila se, 14 dana nakon prvog pregeda otišla je da uradi kontrolni test.

-Danas je već sedmi dan otkako čekam rezultate kontrolnog testa i svakodnevno zovem ambulantu. Iako se osećam zdravo i želim da se vratim na posao ne mogu da zaključim bolovanje ni da izađem iz karantina, objašnjava ona.

Kako kaže, na pitanje zbog čega rezultati testova toliko kasne i kada može da ih očekuje u kovid ambulanti su joj rekli da to od njih ne zavisi, da zastoj pravi “Batut”, kao i da se na rezultate trenutno čeka i po deset dana.

Čtalac M. A. iz Beograda koji je u kovid ambulanti na Topličinom vencu 6. jula radio test na lični zahtev, nakon što je bio u konktaktu sa obolelom osobom, još uvek čeka rezultate.

-Tad mi je rečeno da će rezultati biti gotovi za tri dana i do sad ni slova. Svakog dana po dva puta proveravam na sajtu, dva puta sam išao i lično da pitam. Samo kažu “a ne, nije gotovo” i na pitanje kada će sležu ramenima”, kaže on.

Čitateljka Anđela Janjić koja se redakciji javila iz Kragujevca, kaže da je situacija sa čekanjem na rezultate i u ovom gradu identična.

-Student sam i pozitivna sam na covid 19. Prošle nedelje je bilo potrebno da ponovim testiranje pošto je isteklo 14 dana, što sam i učinila. Međutim, rezultati mi nisu javljeni već devet dana pa sam odlučila da pozovem. Medicinska sestra koja se javila rekla je da nisu stigli i da neki čekaju već 11 dana, napisala je Anđela.

(Izvor: Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR