Glas Javnosti

ZLOUPOTREBA PODATAKA: Italija zabranila ChatGPT, moguća kazna od 20 mil EUR

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Italija je zabranila ChatGPT zbog problema sa obradom podataka korisnika, prenose svetski mediji. Regulatorno telo za zaštitu podataka saopštilo je da je ova odluka provizorna, dok ChatGPT i kompanija OpenAI ne budu poštovali privatnost korisnika, piše Euroactiv.

Chatbot servis privremeno je ugašen 20. marta nakon što je otkriven "bag" usled kojeg su korisnici mogli da vide nazive pretraga iz tuđe istorije razgovora. Kompanija OpenAI je potvrdila da su podaci 1,2% korisnika "možda bili vidljivi" drugima, ali da smatra da je broj zapravo mnogo niži.
Italijanske vlasti dale su toj kompaniji rok od 20 dana da objavi mere preduzete kako bi se podaci korisnika zaštitili, ili će biti suočena sa kaznom u iznosu do 20,4 mil EUR, prenosi portal Ekapija.

- Korisnici nisu obavešteni o prikupljanju podataka, a informacije ChatGPT servisa nisu uvek u skladu sa pravim podacima, čime se otvara mogućnost skladištenja netačnih lličnih podataka. Ne postoji ni zakonska osnova koja bi opravdala njihovo masivno prikupljanje i skladištenje - saopštile su italijanske vlasti.
ChatGPT je već blokiran u više škola i univerziteta na svetu, na osnovu onemogućenog pristupa putem lokalne mreže. Ali nije jasno kako Italija planira da ga blokira na nivou čitave nacije.
Ove nedelje je i više od 1.000 lidera iz sveta tehnologije potpisalo pismo u kojem upozorava na opasnosti veštačke inteligencije i poziva na obustavljanje razvoja ove tehnologije na šest meseci.
Direktor kompanije OpenAI, Sem Altman, objavio je ove nedelje da će u maju krenuti na put koji će obuhvatiti šest kontinenata, kako bi sa korisnicima i ljudima iz oblasti tehnologije razgovarao o svom proizvodu. Planirano je da u Evropi obiđe Madrid, Minhen, London i Pariz, kao i Brisel gde zakonodavci EU već pregovaraju o novim pravilima koja bi ograničila rizik korišćenja alata veštačke inteligencije.
ChatGPT, koji je pokrenut u novembru 2022. godine, postao je popularan zbog svoje sposobnosti da piše na različitim stilovima i jezicima, stvara pesme, pa čak i piše kompjuterski kod.

Iako je četbot namenjen osobama starijim od 13 godina, italijanske vlasti su takođe osudile OpenAI jer nije instalirao nijedan filter za proveru starosti korisnika, za koji tvrde da može dovesti do toga da se maloletnicima daju odgovori koji "apsolutno nisu u skladu sa njihovim nivoom razvoj".
U međuvremenu, preko 1.100 istraživača veštačke inteligencije i istaknutih tehnoloških lidera, uključujući izvršnog direktora Tesle Ilona Maska i suosnivača Epl-a Stiva Voznijaka, potpisali su otvoreno pismo zahtevajući šestomesečni moratorijum na "džinovske eksperimente sa veštačkom inteligencijom".
Potpisnici tvrde da "sistemi veštačke inteligencije sa inteligencijom konkurentnom ljudima mogu predstavljati duboke rizike za društvo i čovečanstvo" i da tehnologiju koja brzo napreduje treba "planirati i upravljati njome sa srazmernom pažnjom i resursima". Grupa je snažno upozorila da se ne dozvoljava "trci van kontrole da razvije i primeni još moćnije digitalne umove koje niko, čak ni njihovi kreatori, ne može da razume, predvidi ili pouzdano kontroliše".
U pismu se navodi da ako programeri veštačke inteligencije ne mogu da upravljaju sobom, vlade moraju da se umešaju, stvarajući regulatorna tela sposobna da vladaju u odbeglim sistemima, finansiraju bezbednosna istraživanja i ublažavaju ekonomski udar kada superinteligentni sistemi počnu da preuzimaju ljudske poslove, preneo je RT.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR