Glas Javnosti

Zgrada iz Meksiko Sitija koja jede smog je potrebna i Beogradu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i fasadi koja pročišćava štetne materije iz vazduha, jedna zgrada u Meksiko Sitiju je ono za čim vape svi zagađeni gradovi, pa i Beograd.

Takozvane zelene zgrade širom sveta znatno smanjuju zagađenje jer su dizajnirane tako da funkcionišu uz minimum energije. Ipak, jedno krilo zgrade bolnice u Meksiko Sitiju doslovno jede smog iz okolnog vazduha. 

Pod imenom Torre de Especialidades, ova građevina je pod fasadom od posebne vrste pločica koje dizajnom i sastavom neutrališu hemikalije iz vazduha.

Pritom, nisu u pitanju male, simbolične količine, već ova zgrada jede smoga koliko ga napravi dnevno preko hiljadu automobila. Ova ideja zaživela je u Meksiko Sitiju jer je ta metropola među najzagađenijima na svetu. Berlinska firma je stoga baš tamo kreirala fasadu od pločica koje se sastoje od titanijum-dioksdida koji pod uticajem sunčevih zraka smog razgrađuje u kalcijum-nitrat, ugljen-dioksid i vodu. U svemu tome, titanijum-dioksid ostaje netaknut, pa nastavlja da vrši svoj posao prečišćivača – beskonačno.

Pritom, što se ove zgrade tiče, nije jedinstvena samo zbog ovih hemijskih reakcija koje se dešavaju, već i zbog dizajna. Takvog je oblika, pomalo nalik na švajcarski sir ili saće, pa zapravo bolje upija sunčeve zrake i privlači štetne polutane koje potom jede.

Brojni eko-aktivisti širom sveta uveliko se pitaju zašto se ovaj princip ne raširi globalno. A pošto građani regiona neretko zapadaju u ogromne probleme što se tiče zagađenja, nema sumnje da bi i nama dobrodošla najmanje jedna ovakva građevina.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели Arturo Flowers (@cachorrodosiete)

 

(Glas javnosti/srpskacafe.com)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR