Glas Javnosti

Windows 11 briše aplikacije: Evo koje uklanjaju

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kompanija je prvi put najavila kraj podrške za Cortana aplikaciju u dokumentu objavljenom u junu, a potom ju je učinila zastarelom u drugom Canary buildu u avgustu

Microsoft je najavio da će u nadolazećem Windows 11 izdanju automatski ukloniti aplikacije Cortana, Tips i WordPad sa sistema koji se nadograde na ovu verziju.

U blog postu objavljenom u četvrtak, kompanija je saopštila da je Windows 11 verzija 24H2 (Build 26100.712) sada dostupna za testere u Release Preview kanalu. Samostalna Cortana aplikacija je uklonjena iz Windows 11 u preview build 25967 za Insiders, koji je pušten u Canary Channel početkom oktobra. Kompanija je prvi put najavila kraj podrške za Cortana aplikaciju u dokumentu objavljenom u junu, a potom ju je učinila zastarelom u drugom Canary buildu u avgustu.

U septembru je najavljeno da će WordPad, aplikacija koja je automatski instalirana na Windows sistemima već 28 godina, od 1995. godine, biti uklonjena sa budućim ažuriranjem Windows-a. Takođe, u novembru je obavešteno da će aplikacija Tips biti uklonjena u budućem izdanju Windows-a.

"Napominjemo da će Cortana, Tips i WordPad biti uklonjeni nakon nadogradnje na Windows 11 verziju 24H2. Ove aplikacije su zastarele", navodi Windows Insider tim.


Windows Insiders mogu instalirati Windows 11 24H2 na uređajima koji ispunjavaju hardverske zahteve za Windows 11 putem Settings > Windows Update. Komercijalni korisnici mogu nadograditi i preko Windows Update for Business (WUfB) i Windows Server Update Service (WSUS).

Pre pet godina, kompanija je najavila da će ukloniti klasičnu Windows Paint aplikaciju sa Windows 10 Fall Creators Update u julu 2017. Međutim, nakon negativnog odziva korisnika, odlučeno je da se Paint ipak ne uklanja potpuno, već je postao dostupan preko Microsoft Store-a.

Takođe u novembru, Microsoft je objavio da će ukinuti Defender Application Guard za Office i Windows Security Isolation API-je, dve godine nakon što je ova funkcija bila dostupna svim korisnicima Microsoft 365 sa podržanim licencama.

Kao deo šireg napora da ukloni funkcije Windows-a i Office-a koje se koriste kao vektori napada u malver napadima, Microsoft je takođe otkrio ove nedelje da će početi sa uklanjanjem VBScript-a u drugoj polovini 2024. godine, čineći ga funkcijom na zahtev pre nego što ga onemogući po defaultu i na kraju ukloni iz Windows-a.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR