Glas Javnosti

Vraća nam se omiljeni muzički plejer i to na novoj platformi

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Winamp, muzički plejer koji je nekada "žario i palio" na našim računarima, ima plan kako da opet osvoji srca ljubitelja muzike.

U eri kada sve manje ljudi čuva muziku na svojim računarima, Winamp više ne uživa popularnost kakvu je imao krajem 90-tih i početkom 2000-tih godina. Iako je kultni muzički plejer za veliku većinu korisnika postao samo lepo sećanje, to ne znači da su njegovi vlasnici spremni da se tek tako predaju. Naprotiv, već ovog leta stiže nova Winamp striming platforma, a zvanično lansiranje je zakazano za 1. jul 2024. godine.

Trenutni vlasnika Winamp-a, kompanija Llama Group, objavila je ne baš sjajne finansijske rezultate za 2023. godinu. U izveštaju postoje milionski gubici, a kompanija kaže da su sredstva koja su mogla biti uložena u razvoj Winamp-a bila preusmerena na vraćanje dugova.


Ipak, sada počinje "sledeća faza", i to u vidu Winamp striming platforme koja će biti "jedinstveno rešenje" za problem monetizacije u muzičkoj industriji.

Llama Group planira da u 2024. godine privoli 50.000 umetnika, a cilj je da ta brojka u narednih 5 godina dostigne 1 milion. Kako bi to učinila, kompanija želi da muzičarima na svojoj platformi ponudi bolju podršku kroz ekskluzivni sadržaj, proizvode i NFT-ove, odnosno kroz koncept sličan Patreon platformi.


Platforma će se zasnivati na tri nova proizvoda: Winamp for Creators i Winamp Collaborator će pomoći umetnicima da svoj rad monetizuju i međusobno sarađuju, a korisnici će na raspolaganju imati integrisani Winamp Player koji bi trebao da isporuči "besprekorno" slušalačko iskustvo.

"Sledećoj fazi" mogu da se raduju i oni koji ne žele da strimuju muziku. Kompanija Llama Group je saopštila i da će nakon više od godinu dana lansirati novu iteraciju klasičnog Winamp plejera za desktop računare.

Glas javnosti/ M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR