Glas Javnosti
posta

VK PONOVO NA EJPLU: Najveća ruska društvena mreža ponovo dostupna

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Samo 20 dana nakon izbacivanja VK aplikacija iz svoje prodavnice, Apple je povukao odluku nakon što su Rusi dostavili dokaz da ne podležu sankcijama.

Apple je vratio VK aplikacije na App Store nakon što je kompanija pružila dokaz da nije u "većinskom vlasništvu ili pod kontrolom subjekata pod sankcijama".

Podsetimo, najvrednija tehnološka kompanija na svetu je krajem prošlog meseca uklonila VK aplikacije sa svoje prodavnice, uključujući VKontakte i Mail.ru, kao odgovor na sankcije koje je Velika Britanija uvela finansijskim institucijama koje imaju udeo u ruskoj firmi."Aplikacije ovog developera su uklonjene iz App Store-a, u skladu sa zakonom, nakon što je developeru upućeno više zahteva da pruži dokumentaciju kojom bi se potvrdilo da nisu prekršene sankcije Velike Britanije", rekao je Piter Adžemijan, portparol kompanije Apple. "Nakon uklanjanja, developer je pružio potrebme informacije koje potvrđuju da nisu u većinskom vlasništvu ili pod kontrolom sankcionisanog subjekta. Dakle, aplikacije su vraćene u App Store".

VKontakte, ruski ekvivalent Facebook-a, jedna je od najpopularnijih društvenih mreža u zemlji. Prošle godine, Rusija je počela da zahteva od kompanije Apple da isporučuje svoje iPhone pametne telefone sa nizom unapred instaliranih ruskih aplikacija koje korisnici mogu da prihvate kao deo procesa inicijalnog podešavanja uređaja, uključujući VKontakte i Mail.ru.

Kao odgovor na sukobe u Ukrajini, Apple je prestao da prodaje svoje proizvode u Rusiji, a korisnicima u toj zemlji je blokirano korišćenje Apple Pay sistema zbog sankcija koje su uvedene protiv nekoliko ruskih banaka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR