Glas Javnosti

ŠVAJCARSKI MEDIJI JAVLJAJU: Veliki broj srpskih vojnika se raspoređuje na granici sa tzv. Kosovom

Vesti
Autor: Glas javnosti

Prenosimo izveštaj švajcarskih medija u celosti: Američka vlada tvrdi da su njihovi obaveštajci primetili raspoređivanje velikgo broja srpskih vojnika na granici sa tzv. Kosovom. Još nemaju komentar o nameri ove akcije.

Raspoređivanje je ukljičilo "neviđen" broj tenkova i teške artilljerije, u petak je u Vašingtonzu rekao direktor za komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. 

"Pozivamo Srbiju da povuče svoje trupe sa granice."

Vlada SAD je zabrinuta zbog situacije i prati je oko nedelju dana, rekao je Kirbi. On je opisao srpsko vojno prisustvo na granici kao „destabilizirajuće“. On trenutno ne može da se izjasni o nameri koja je prethodila ovom raspoređivanju trupa. Na Srbe se takođe diplomatskim kanalima vrši pritisak da povuku svoje trupe.


Tzv. Kosovo, koje je sada gotovo isključivo naseljeno Albancima, "otcepilo" se od Srbije uz pomoć NATO-a 1999. i proglasilo nezavisnost 2008. godine. Više od 100 zemalja, uključujući Nemačku, priznaje nezavisnost, ali ne i Srbija, koja želi da povrati svoju bivšu pokrajinu.

Prošle nedelje, grupa od 30 srpskih komandosa zauzela je položaje u mestu Banjska kod Mitrovice i vodila borbe sa kosovskom policijom. Ubijena su tri srpska napadača i jedan kosovski policajac. NATO je u petak najavio da će ojačati svoje zaštitne snage KFOR-a na Kosovu

IZVOR: https://www.bluewin.ch/de/news/international/usa-besorgt-grosser-serbischer-militaeraufmarsch-an-grenze-zu-kosovo-1907633.html 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR