Glas Javnosti

ŠEF FBI UPOZORIO NA KINESKE HAKERE: Spremni su da seju haos

Svet
Autor: Glas javnosti

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), Kristofer Rej, izrazio je duboku zabrinutost u vezi s potencijalnim hakerskim napadima koje planiraju kineski hakeri, naglašavajući da bi takvi napadi mogli prouzročiti značajnu štetu američkoj infrastrukturi i direktno ugroziti sigurnost građana Sjedinjenih Država.

Njegova izjava, izrečena pred Komitetom Predstavničkog doma SAD za odnose s Komunističkom partijom Kine, upozorava na pripreme kineskih hakerskih grupa za napade koji bi mogli "posejati haos i naneti pravu štetu" u trenutku kada Kina to smatra prikladnim.


Rejevo upozorenje dolazi u trenutku kada su SAD i Kina u procesu smanjenja međusobnih napetosti, uz napomenu da je kineska vlada više puta demantovala optužbe o hakerskim aktivnostima.

Ipak, visoki kineski zvaničnici, uključujući predsjednika Si Đinpinga, izrazili su obavezu nepostupanja u smislu miješanja u američke izborne procese, težnju koja je ponovljena i u nedavnim diplomatskim kontaktima.

U kontekstu sigurnosnih izazova, Džen Isterli, šefica Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturu SAD, istakla je kritične slabosti u američkoj tehnološkoj infrastrukturi, koje kineski hakeri iskorištavaju.

 
Ova situacija postavlja SAD u nepovoljan položaj, s obzirom na to da je tehnološki razvoj često bio usmeren na brzinu plasiranja na tržište, zanemarujući pri tome sigurnosne aspekte. Ovaj pristup doveo je do povećane ranjivosti na sajber napade, što zahteva hitne mere za poboljšanje sigurnosti kritične infrastrukture.

Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da bi kineski sajber napadi mogli ometati sposobnost SAD-a da adekvatno reaguje na potencijalne vojne konflikte, kao što je scenario napada na Tajvan. Razlika u broju sajber operativaca između Kine i SAD-a dodatno komplikuje ovaj sigurnosni izazov.


Rej je naglasio da kineske operacije ne targetiraju samo tehnološku infrastrukturu već i temeljne slobode unutar SAD, s ciljem ućutkavanja, prisiljavanja i prijetnje američkim građanima.

Ova kompleksna situacija ističe važnost odgovora na sajber prijetnje kao ključnog elementa zaštite nacionalne sigurnosti i očuvanja demokratskih vrednosti u Sjedinjenim Državama.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR