Glas Javnosti

Kineska invazija električnih vozila: Izazov za evropske proizvođače

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski proizvođači automobila sada stoje pred izazovom razvoja pristupačnijih, manjih električnih vozila namenjenih urbanim područjima, kako bi ostali konkurentni.

Evropska automobilska industrija suočava se sa sve većom konkurencijom, posebno iz Kine, što dovodi do značajnih promena na tržištu automobila. Kineski proizvođači automobila, poput BYD, Geely i Nio, sve su prisutniji na evropskom tržištu, nudeći električna vozila (EV) po konkurentnim cenama. Ovo je rezultat njihovih naprednih tehnologija baterija, efikasnijeg lanca snabdevanja i pristupa sirovinama, što im omogućava da proizvedu EV po znatno nižim troškovima u poređenju sa evropskim proizvođačima​.

Carlos Tavares, CEO kompanije Stellantis (vlasnik brendova kao što su Peugeot, Citroën i Fiat), izrazio je zabrinutost da bi evropska automobilska industrija mogla biti "preplavljena" konkurencijom iz Kine, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere. Upozorio je na rizik od značajnog smanjenja proizvodnih kapaciteta u Evropi kao odgovor na ovu konkurenciju. Kineski proizvođači već pokazuju snažno prisustvo na evropskom tržištu sa vozilima koja su cenovno pristupačnija i često bolje opremljena u poređenju sa evropskim modelima.


Evropski proizvođači automobila sada stoje pred izazovom razvoja pristupačnijih, manjih električnih vozila namenjenih urbanim područjima, kako bi ostali konkurentni. Primeri poput Citroëna Ami ukazuju na tržišni pravac ka inovativnim rešenjima koja bi mogla zadovoljiti potrebe potrošača po prihvatljivijim cenama. Međutim, ova vozila su i dalje skuplja u poređenju sa kineskim ekvivalentima.

U ovom kontekstu, evropska automobilska industrija se nalazi na prekretnici. Mora se suočiti sa izazovom kineske konkurencije kroz inovacije, smanjenje troškova i prilagođavanje tržišnim zahtevima kako bi se osigurala njena održivost i konkurentnost. Bitka za tržište električnih vozila nije samo pitanje tehnologije i cena, već i geopolitičke i ekonomske strategije u svetlu globalnih klimatskih ciljeva.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR