Glas Javnosti

Tražeći talente, ali gubeći profesionalnost: Izazovi u procesima zapošljavanja u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako se činilo da se situacija poboljšava pre pojave epidemije koronavirusa, poslodavci u Srbiji su se vratili praksi polovične primene osnovnih standarda u procesima zapošljavanja.

Nedavno istraživanje "Infostuda" otkriva nezadovoljstvo kandidata koji se prijavljuju za radna mesta u srpskim kompanijama zbog nedostatka obaveštenja o ishodima konkursa.

Prema istraživanju, u poslednje tri godine čak 88 odsto ispitanih kandidata nije dobilo povratne informacije od poslodavaca. Ova praksa je dovela do dodele najniže prosečne ocene (dvojke) za proces selekcije i regrutacije, sa posebnim naglaskom na nepostojanju povratnih informacija o ishodu selekcije.


Rezultati istraživanja "Oceni put do posla" pokazuju da se praksa nepostojanja obaveštenja kandidata, koja je do 2020. godine pokazivala znakove poboljšanja, u poslednje tri godine ponovo pojačala. Od ukupno 20.303 učesnika u istraživanju, 70 odsto je izjavilo da će izbegavati ponovno prijavljivanje za poslove u kompanijama koje ne pružaju povratne informacije, dok čak 75 odsto ne bi preporučilo iste kompanije svojim bližnjima.

Ispitanici su ocenjivali ključne aspekte procesa selekcije, uključujući zakazivanje intervjua, kvalitet informacija o radnom mestu, brzinu završetka selekcije, kao i obaveštenje o ishodu konkursa. U 2023. godini, kompanije su najbolje ocenjene u segmentu zakazivanja testova i intervjua sa prosečnom ocenom od četiri. Ostali ključni aspekti, kao što su informacije o radnom mestu i brzina završetka procesa selekcije, dobili su ocene od 3,7 i 3,6, redom.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR