Glas Javnosti

SONI TONE DUBOKO: Vrednost kompanije opala za čak 10 milijardi dolara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Troškovi razvoja za visokobudžetne igre, poput Marvels Spider-Man 2, dramatično su porasli, dostižući cifre od oko 300 miliona dolara

Soni se suočava sa finansijskim izazovima usled neočekivanih promena na tržištu video igara, što je rezultiralo značajnim padom vrednosti akcija kompanije i smanjenjem profitabilnosti njenog sektora za video igre - PlayStation-a. Prema najnovijim izveštajima, Sony-jeva tržišna vrednost opala je za oko 10 milijardi dolara nakon što je japanski tehnološki gigant snizio svoje prognoze prodaje za PlayStation 5 za tekuću fiskalnu godinu.

Kompanija je revidirala svoja očekivanja prodaje PS5, smanjujući cilj sa 25 miliona na 21 milion jedinica do kraja fiskalne godine u martu. Ovaj potez došao je kao odgovor na niz izazova, uključujući ograničenja u lancu snabdevanja i promenljive potrošačke potrebe, što je dovelo do pada akcija i ukazalo na dublje probleme unutar njihove divizije za video igre.


Analitičari su izrazili zabrinutost ne samo zbog sniženih ciljeva prodaje, već i zbog smanjenja operativnih marži u ključnom gejming sektoru, odnosno u PlayStation-u. U poslednjem kvartalu, operativna marža Sony-jevog sektora za video igre iznosila je manje od 6%, što je značajno smanjenje u poređenju sa prethodnim godinama kada su marže bile znatno više. Ovo smanjenje profitabilnosti posebno je zabrinjavajuće s obzirom na to da su digitalne prodaje igara i prihodi od pretplatničkih usluga, kao što je PS Plus, dostigli rekordne nivoe.

Stručnjaci ukazuju na nekoliko faktora koji doprinose ovom trendu, uključujući rastuće troškove proizvodnje igara i promenjive ekonomske uslove. Na primer, troškovi razvoja za visokobudžetne igre, poput Marvels Spider-Man 2, dramatično su porasli, dostižući cifre od oko 300 miliona dolara. Ovi visoki troškovi proizvodnje, zajedno sa sve većim očekivanjima potrošača, stavljaju pritisak na marže kompanije, uprkos povećanim prihodima od digitalnih prodaja i pretplatničkih usluga.


Iako se Sony suočava sa trenutnim izazovima, analitičari i dalje prate kako će kompanija navigirati kroz ove promene na tržištu video igara i prilagoditi svoje strategije kako bi se suočila sa rastućim troškovima proizvodnje i promenljivim potrebama potrošača. Sa višegodišnjim iskustvom u industriji i širokim portfolijom popularnih igara, Sony ostaje ključni akter na tržištu video igara, ali će morati da pronađe nove načine za održavanje profitabilnosti i zadovoljavanje očekivanja svojih korisnika u budućnosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR