Glas Javnosti

VELIKA OPASNOST OD POŽARA: Toshiba povlači 15,5 miliona adaptera

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Dinabook Americas, kompanija ranije poznata kao Toshiba (Tošiba), povukla je 15,5 miliona Tošiba AC adaptera za laptop računare zbog potencijalnih opasnosti od opekotina i požara.

Kompanija je saopštila da je primila 679 prijava o pregrevanju ili zapaljenju povučenih AC adaptera, topljenja i gorenja, uključujući 43 izveštaja o lakšim povredama od opekotina.
- Potrošači bi trebalo da odmah prestanu da koriste adaptere i da ih kontaktiraju za besplatnu zamenu - rekao je Dinabook Americas.

Opoziv se odnosi na adaptere za naizmeničnu struju koji se prodaju i uz Tošiba lične laptop računare i koji se prodaju zasebno, sa šiframa datuma u ​​rasponu od aprila 2008. do decembra 2012. Adapteri su proizvedeni u Kini.
Više od 60 modela je deo opoziva. Kompanija je objavila veb stranicu na kojoj su navedeni brojevi modela i serijski brojevi adaptera.
Oko 1,3 miliona pogođenih adaptera takođe je prodato u Kanadi.
Tošiba je nekada bila vodeći igrač na tržištu laptopova, ali sada čini oko 1%, prema kompaniji za istraživanje tržišta Gartner. Danas, Lenovo dominira u kategoriji sa 25%, a slede HP (22%), Dell (17%) i Apple (9%).
- Pošto su adapteri za veoma stare modele, samo mali procenat populacije ih još uvek koristi - rekla je Mikako Kitagava, direktor analitičar Gartnera.
Adapteri naizmenične struje dospeli su na naslovnice pre mnogo godina zbog opasnosti od brzog zagrevanja i zapaljenja.
- Veoma je interesantno da se ovo dešava sada. Da su ovi uređaji prodati pre pet godina, a ne pre 15 godina, to bi imalo veći uticaj na tržište - rekao je Kitavgava.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR