Glas Javnosti

UPOZORENJE STRUČNJAKA: Deca zavisna od tehnologije pre će oboleti od psihičkih oboljenja

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Tim kanadskih psihijatara upozorava da prisiljavanje mladih zavisnika da odustanu od upotrebe tehnologije, naglim uskraćivanjem vremena provedenog za ekranom, može da pričini još veću štetu.

Kod dece zavisne od pametnih telefona, tablet računara i video igara postoji veća verovatnoća da će kasnije tokom života imati problema sa psihičkim zdravljem, ukazuje najnovija studija kanadskih psihijatara.

Naučnici su došli do zaključka da je upotreba pametnih telefona i drušvenih mreža u periodu adolescencije povezana sa paranojom, deluzijama (tzv. fiks idejama), halucinacijama i "bizarnim idejama", do perioda kada osoba napuni 23 godine.


Stručnjaci, međutim, kažu da tehnologija sama po sebi možda i nije uzrok problema, već da bi zavisnost dece od različitih uređaja i gedžeta mogla da bude upozorenje da su ona već ranjiva na mentalna oboljenja.

"Izgleda da veća upotreba drušvenih medija i problemi mentalnog zdravlja dele iste faktore rizika, kao što su problemi mentalnog zdravlja kod roditelja, usamljenost, maltretiranje, kao i problemi u odnosima između roditelja i dece", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu JAMA Psychiatry.

Ipak, tim kanadskih psihijatara upozorava da prisiljavanje mladih zavisnika da odustanu, i to naglim uskraćivanjem vremena provedenog za ekranom, može da ne bude od pomoći, već da pričini još veću štetu.

Istraživanje navika u korišćenju drušvenih medija i njihove veze sa psihotičnim iskustavima mladih obuhvatilo je 2.120 Kanađana rođenih 1997. i 1998. godine. Naučnici su otkrili da su ispitanici koji su drastično smanjili upotrebu kompjutera i pametnih telefona imali mnogo učestalija psihotična iskustva u odraslom dobu, čak i nakon što su razmotrili njihova druga lična iskustva koja su mogla da ostave posledice na psihu.


Studija je, takođe, pokazala i da je upotreba interneta mnogo snažnije povezana sa depresijom nego igranje video igara ili gledanja televizije, prenosi Daily Mail. Šta više, zaključeno je i da igranje video igara može biti čak i podsticajno po emocionalnu regulaciju i razvoj društvenih veština, više nego "pasivni" oblici tehnologije kakva je televizija.

Zbog toga, tim kanadskih psihijatara savetuje lekare koji rade sa pacijentima da prvenstveno razmotre razloge zbog kojih bi mladi zavisni od tehnologije mogli da pate od psihotičnih iskustava, pre nego što za to okrive (samo) tehnologiju.

"Visok stepen korišćenja digitalnih tehnologija u adolescenciji bi pre mogao da bude rani znak nego direktan uzrok kasnijih problema sa mentalnim zdravljem. Stručnjaci se udaljavaju od gledišta da je digitalna tehnologija osnovni uzrok svih savremenih nevolja. Prethodno postojeće lične okolnosti često leže u osnovi, kako povećane upotrebe medija, tako i poteškoća sa mentalnim zdravljem", ističe doktor Simona Skripkauskaite, sa Katedre za psihologiju Univerziteta u Oksfordu.

Nedavno sprovedeno istraživanje londonskog King koledža došlo je do zaključka da jedna osoba od troje ljudi ispunjava kriterijum za dijagnozi kliničke zavisnosti od pametnih telefona. Zavisnici često gube kontrolu nad vremenom provedenim u korišćenju telefona, postaju uznemireni kada ne mogu da pristupe svojim uređajima i zapostavljaju druge značajnije delove svojih života.

Glas javnosti T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR