Glas Javnosti

UPOZORENJE GUGLA: Od 1. decembra nekima će biti IZBRISAN gmail nalog

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Gugl je još jednom upozorio na 1. decembar 2023, kada će početi brisanje nekih Gmail naloga.

Reč je o neaktivnim nalozima, a odnosi se na one koji nisu korišćeni u preiodu od dve godine.

"Gugl zadržava pravo brisanja neaktivnog Gugl naloga i njegovih aktivnosti i podataka ako ste neaktivni na Guglu najmanje dve godine. Ova pravila se odnose na vaš lični Gugl nalog. Ovo pravilo se ne odnosi ni na jedan Gugl nalog koji je postavljen putem vašeg posla, škole ili druge organizacije", poručuju iz Gugla.

Gugl nalog koji se koristi smatra se aktivnim. Aktivnost može uključivati ove radnje koje preduzmete kada se prijavljujete ili dok ste prijavljeni na svoj Gugl nalog:

- Čitanje ili slanje e-pošte - Korišćenje Gugl diska - Gledanje Jutjub videa - Deljenje fotografije - Preuzimanje aplikacije - Gugl pretraživanje - Upotreba prijave s Guglom za prijavu u aplikaciju ili uslugu treće strane.Dalje, kako se napominje, aktivnost Gugl naloga prikazuje se prema nalogu, a ne prema uređaju. Ako na svom uređaju imate postavljeno više od jednog Gugl naloga, trebalo bi da osigurate da se svaki nalog koristi unutar perioda od 2 godine.

Šta se dešava kada je vaš Gugl nalog neaktivan?

Ako vaš Gugl nalog nije korišćen unutar perioda od dve godine, vaš Gugl nalog, koji se tada smatra neaktivnim, i sav njegov sadržaj i podaci mogu biti izbrisani. Pre nego što se to dogodi, Gugl će vam dati priliku da preduzmete radnju na svom nalogu na sledeći način: Slanje obaveštenja e-poštom na vaš Gugl nalog ili slanje obaveštenja na vašu e-poštu za oporavak, ako postoji.

Već je proteklog maja Gugl bio najavio da će do kraja godine započeti s "velikom čistkom" neaktivnih korisničkih naloga, odavno zaboravljenih ili korišćenih u jednokratne svrhe. Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički nalozi kojima se niko nije služio, ili se na njih nije prijavio tokom najmanje protekle dve godine.

Ako u Guglu pronađu takav nalog, vrlo verovatno će ga izbrisati, zajedno sa svim sadržajem unutar Gmaila i s njim povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos. Pre brisanja naloga, na njegovu primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje, piše Bug.hr.


 


Zašto se nalozi brišu?


Iz Gugla kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih rnaloga potez usmeren ka povećanju bezbednosti. Stari nalozi u pravilu ne koriste dvofaktorsku proveru identiteta, zaštićeni su slabim i možda odavno provaljenim ili višestruko korišćenim lozinkama, pa kao takvi predstavljaju sigurnosni rizik. Provala jednog takvog naloga može dovesti do krađe identiteta, ali može poslužiti i kao vektor za dalje napade ili širenje spama.

Izuzetak će pri velikom brisanju naloga obuhvatiti naloge na Jutjubu koji i dalje imaju kanale, aktivne video sadržaje ili komentare. Isto tako, od uklanjanja će biti pošteđeni nalozi na kojima postoji pozivnica novčanog bilansa, na primer od neiskorišćenih poklon bonova. Izbrisani neće biti niti nalozi vezani za neku drugu aktivnu Guglovu pretplatu, proizvod, uslugu ili aplikaciju (poput kupovine knjiga ili filmova), piše Bug.hr.

Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR