Glas Javnosti

UN PROTIV APLIKACIJE KOJA IMA SVE NAŠE PODATKE! Snimi i sazna sve vaše podatke koji su dostupni na Internetu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Evropski parlament pozvao je ranije ove nedelje na zabranu policijske upotrebe tehnologije prepoznavanja lica na javnim mestima, što je kontroverzna praksa koja uključuje upotrebu veštačke inteligencije za profilisanje potencijalnih kriminalaca čak i pre nego što je zločin počinjen.

Evo zašto su Ujedinjene nacije upozorile na ovu aplikaciju kontroverzne kompanije Clearviev:

Potražnja za ovom aplikacijom nije iznenađujuća jer omogućava svakom korisniku, nakon snimanja na javnom mestu, da sazna sve vaše podatke koji su dostupni na Internetu, počevši od vašeg imena, adrese stanovanja, adrese e-pošte i slično , pod uslovom da je vaša fotografija objavljena sa ovim podacima.

Posebno je zabrinjavajuće što korisnik aplikacije, uključujući privatne kompanije, pa tako i pojedince, takođe koristi fotografije snimljene nadzornim kamerama na javnim mestima kako bi snimio ljude i njihova lica, pa su moguće različite malverzacije poput prevara na internetu i sajber kriminala.

Ujedinjene nacije su ovih dana takođe govorile o kontroverznoj primeni, tražeći od svetskih vlada da uvedu moratorijum na prodaju i upotrebu sistema veštačke inteligencije koji predstavljaju pretnju građanskim i ljudskim pravima sve dok se ne uspostave odgovarajući mehanizmi za njihovu zaštitu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR