Glas Javnosti

TRŽIŠTE TELEFONA U PROBLEMU: Proizvedeno je čak 50 MILIONA pametnih telefona više, a kupaca nema

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Pandemija, rat u Ukrajini, rezultovana nestašica čipova, inflacija i finansijska nesigurnost su ozbiljno uzdrmale tržište pametnih telefona u svetu.

Prvi kvartal 2022. godine je bio najgori prvi kvartal u poslednjih devet godina, a svi proizvođači, osim kompanije realme, su doživeli pad prodaje novih pametnih telefona. Xiaomi je do sada najveći gubitnik, jer je doživeo pad od 36%, dok je prodaja Samsung i Apple uređaja opala za 16%, odnosno za 6%.

Prema informacijama do kojih je došao južnokorejski The Elec, kompaniji Samsung "ne cvetaju ruže" ove godine. Kako citiraju svoje izvore, kompanija na zalihama ima oko 50 miliona uređaja, kao rezultat slabe prodaje, a velika većina tih uređaja su telefoni Galaxy A serije srednje klase.

Prema prethodnim izveštajima koji su dolazili iz Južne Koreje, Samsung je bio primoran da smanji proizvodnju novih uređaja za 35%, jer prema novim planovima planira da ove godine isporuči oko 280 miliona pametnih telefona - 30 miliona manje u odnosu na prethodne prognoze.

Kompanija je proizvodila oko 20 miliona uređaja mesečno u januaru i februaru, ali ove brojke su opale na "samo" 10 miliona telefona u maju, kao reakcija na prevelike zalihe i slabu potražnju. Osim smanjenje proizvodnje, porudžbine komponenti kompanije Samsung od svojih dobavljača su pale između 30% i 70% od aprila do maja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP