Glas Javnosti

TRI NEDELJE BILA U SVEMIRU: Nasina kapsula Orion se vraća na Zemlju posle putovanja oko Meseca

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kapsula američke svemirske agencije Nasa Orion, bez posade, trebalo bi danas da sleti u Tihi okean u poslednjoj fazi misije Artemis jedan, putovanja oko Meseca.

Kapsula će, posle skoro tronedeljnog boravka u svemiru, ući u atmosferu Zemlje brzinom od 40.000 kilometara na čas i treba da podnese ogromnu toplotu od 2.800 stepeni Celzijusa, što je polovina temperature na površini Sunca.

Predviđeno je da sleti u more kod meksičkog ostrva Gvadalupe u 17.39h po griničkom vremenu, piše N1.


Uspeh misije, koja će ukupno trajati nešto više od 25 dana, presudan je za Nasu koja je uložila desetine milijardi dolara u američki program vraćanja na Mesec, nazvan Artemis i čiji je cilj priprema budućeg putovanja na Mars.

Zvaničnici kažu da je probni let letelice, ovog puta bez posade, premašio očekivanja, ali najveći izazov predstoji, a to je prolazak kroz atmosferu pri brzini koja je više od 30 puta veća od brzine zvuka.

Kapsula je prvi put testirana 2014. ali tada nije napuštala zemljinu orbitu i vratila se nazad u atmosferu manjom brzinom, od oko 32.000 kilometara na sat.

Brod američke mornarice USS Portland postavljen je da čeka povratak kapsule, za koji je Nasa vežbala godinama. Helikopteri i gumeni čamci takođe će biti raspoređeni.

Kada se završe sve bezbednosne radnje oko prihvatanja letelice, ona će za nekoliko dana biti vraćena u San Dijego na američkoj zapadnoj obali.

Letelica će ukupno preći više od 2,2 miliona kilometara u svemiru od poletanja 16. novembra. Orion je nadletao Mesec na samo oko 130 kilometara od njegove površine i udaljio se više od 430.000 kilometara od naše planete.


Kada se pokupi kapsula, biće moguće prikupiti brojne podatke, odlučujuće za naredne misije.

Misija Artemis dva predviđena je za 2024. godinu, kada treba da leti i posada, ali ni ovog puta neće biti sletanja na Mesec. Nasa bi trebalo uskoro da objavi imena astronauta koji će biti na ovoj misiji.

Artemis tri, zvanično planirana za 2025. godinu, prvi put će sleteti na Mesec, na njegov južni pol, gde se nalazi zaleđena voda, piše N1.

Samo 12 muškaraca kročilo je na površinu Meseca u misijama Apolo, poslednji put 1972. godine – pre 50 godina.

Cilj Nase je da uspostavi trajno prisustvo ljudi na Mesecu, uz jednu bazu na površini i svemirsku stanicu u orbiti oko njega.

Život na Mesecu bi trebalo da omogući testiranje svih potrebnih tehnologija za put od više godina ka Marsu, možda negde krajem 2030-ih.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR