Glas Javnosti

TEHNOLOGIJE SVE VIŠE NAPREDUJU: Nasa razvila revolucionarnu bateriju koja bi mogla da pokrene električne avione

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Novi tip baterije visokih performansi razvili su Nasini stručnjaci, koji tvrde da bi mogla da pokreće električne avione, piše sajt Independent, a prenosi RTS.

Američka agencija za istraživanje svemira napravila je veliki proboj na polju čvrstih baterija, koje mogu da uskladište više energije i lakše su od standardnih litijum-jonskih baterija.
Čvrste baterije se takođe bolje ponašaju u lošijim uslovima, mnogo se teže pregrevaju i pale i teže gube energiju tokom vremena. Međutim, uobičajeno ne mogu da oslobađaju energiju brzinom litijum-jonskih baterija, piše RTS.

Sve do sada ih je to činilo neprikladnim za pokretanje velikih električnih uređaja, poput vozila, pošto zahtevaju baterije sposobne da oslobađaju energiju izuzetno brzo.
Nasini stručnjaci rešili su taj problem i povećali stopu oslobađanja energije za deset puta koristeći inovativne nove materijale koji tek treba da počnu da se koriste u baterijama.
Novi vertikalni dizajn baterije takođe je omogućio Nasinim stručnjacima da stvore čvrstu bateriju sposobnu da napaja objekte kapacitetom od 500 vat-sati po kilogramu mase - skoro duplo čak i od onih u električnim vozilima.

- Mogućnosti su neverovatne. Približili smo se novoj granici u razvoju baterija koje bi mogle da postignu mnogo više od litijum-jonskih. Ne samo da su lakše 30 do 40%, može da uskladišti dva do tri puta više energije - kaže Roko Viđijano, glavni stručnjak u Nasinom Istraživačkom centru u Klivlendu.
Nova baterija je već izazvala ogromno interesovanje vlasti, industrije i stručne javnosti, a Nasini istraživači planiraju da uđu u partnerstvo sa nekoliko organizacija kako bi dalje razvili tehnologiju, prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR