Glas Javnosti

TEHNOLOGIJA SVE NAPREDNIJA: Robot za čišćenje mora izvadio velike količine otpada iz Egejskog mora

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Grčko ostrvo u Egejskom moru, Alonissos sprovelo je operaciju čišćenja luka, plaža i grebena koji okružuju kopno. Opštini je u ovome pomogla nevladina organizacija Aegean Rebreath koja je za ovu operaciju angažovala stručnjake, prenosi sajt Pametni gradovi.

Akcija je organizovana širom ostrva na četiri različite lokacije uključujući dve luke, Votsi i Gerakas.
Čišćenje obale i podizanje napuštenih mreža s grebena obavljao je podvodni robot, prenosi portal Ekapija.

Kako se navodi, robot je takođe dao dodatne podatke o koncentraciji mikroplastike u vodama koje okružuju ostrvo.
Tokom dvodnevnog čišćenja timovi su uspeli izvući 900 kg mreža, 2 vreće struna za pecanje, 400 plastičnih boca, 95 staklenih boca, 26 automobilskih guma, 4 vreće plastičnih krhotina, 110 plastičnih cevi, 78 cerada, 3,5 vreće konopa, 854 čepova za boce, 2 suncobrana, 2 ležaljke, jednu stolicu i merdevine za čamac kao i hrpe drugog smeća.
Plava ima nijansu zelene
Opština Alonissos članica je Mreže plavih opština, udruženja od 15 egejskih lokalnih vlasti posvećenih zaštiti mora. Mrežu je stvorio Aegean Rebreath, organizacija nastala 2017. godine od grupe ronilaca koji su želeli očistiti morsko dno, grebene i plaže.
Aegean Rebreath je od tada narastao i sada privlači partnere i sponzore. Osim toga, Alonissos je jedini ostrvski član Severnih Sporada, grčkog lanca ostrva koji takođe uključuje Skiatos, Skopelos i Skyros.

Gradonačelnik Petros Vafinis citiran je u izjavi za medije koju prenosi TheMayor, rekavši: "U Alonissosu "plavo" ima "zelenu" nijansu!" Nastavio je objašnjavajući da uz pomoć partnerskih organizacija lokalne vlasti mogu razviti i implementirati svoju pionirsku zelenu strategiju za more, koje je glavni izvor prihoda za ostrvo, bilo kroz turizam ili ribarstvo.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR