Glas Javnosti

SUKOB U UKRAJINI UTIČE I NA PC TEHNOLOGIJU: Poskupljuju Intel procesori

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Intel je svoje partnere počeo informisati o povećanju cena procesora i drugih proizvoda tokom ove godine zbog povećanja troškova, piše portal Nikkei Asia.

Prema toj informaciji, Intel će podići cene svih svojih flagship procesora, ali i šireg raspona drugih čipova, uključujući WiFi i druge čipove, prenosi SEEbiz.
Mada cene još nisu finalizovane, izveštaj govori da će neki procesori poskupeti i do 20%, a razlozi leže u inflaciji, povećanim cenama materijala, transporta i povećanih cena rada.

Ovo povećanje cena dolazi u trenutku kada se očekuje dalji pad isporuka PC hardvera, koji se u poslednja dva kvartala sve manje prodaje, pa je u drugom kvartalu ove godine zabeležen pad od 13% u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći kvartalni pad na globalnom tržištu u proteklih devet godina.
Osim što je PC tržište u protekle dve godine zabeležilo rast zbog pandemije i rada od kuće, pa je sada počelo stagnirati kako se svet vraća u normalu, padu isporuka doprinosi i rat Rusije u Ukrajini, s obzirom na to da rusko tržište čini između pet i deset odsto svih PC isporuka u EMEA regiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR