Glas Javnosti

STRUJA BEZ IJEDNOG KABLA, DA LI BESPLATNA?! Evo odakle dolazi

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Od našeg genija Nikole Tesle aktuelna je tema bežičnog prenosa električne energije. Sada su istraživači došli do novog otkrića.

Naučnici sa Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) su, kako tvrde, uspešno preneli solarnu energiju iz svemira na Zemlju bez ijednog kabla – i navode da je ovo prvi takav slučaj, piše „Gizmodo“.

Eksperiment je deo Caltech-ovog projekta svemirske solarne energije, a Institut je 3. juna putem saopštenja objavio da su uspešno preneli energiju. Istraživači su izveli eksperiment prenosa energije koristeći mašinu koja se zove Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment, odnosno MAPLE, što je mali prototip na SSPD-1 (Space Solar Power Demonstrator) letelici koja je lansirana u januaru.

Istraživači navode da je, prvi put, MAPLE -ov niz transmitera uspešno preneo solarnu energiju prikupljenu u svemiru koristeći mikrotalase do prijemnika na krovu Laboratorije za inženjering na kampusu Caltech-a u Pasadeni.


„Kroz dosadašnje eksperimente, potvrdili smo da MAPLE može uspešno da prenosi energiju prijemnicima u svemiru. Uspeli smo da programiramo niz prijemnika kako bi bili usmereni prema Zemlji. Sada znamo da prototip može da preživi putovanje do svemira i da tamo radi“, rekli su iz Caltech -a.

Bežični prenos energije iz svemira ima ogromne implikacije za obnovljivu energiju, toliko da Japan planira da počne to da radi do sredine tridesetih godina ovog veka. Japanski istraživački tim planira da testira tehnologiju 2025. godine uz javno-privatno partnerstvo.

Dok se ljudska potreba za energijom sve više povećava, rešenje poput prikupljanja i prenosa solarne energije iz svemira mogao bi da bude veliki korak u pravom smeru.

Prikupljanje energije iz svemira moglo bi da funkcioniše 24 sata dnevno i moglo bi da prenosi energiju do udaljenih ili područja pogođenih katastrofama, pod pretpostavkom da imaju potrebnu infrastrukturu, preneo je benchmark.rs.

Glas javnosti/ S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR