Glas Javnosti

Šta se zapravo događa ako kliknete na opciju „Nisam robot“?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Verovatno vam se već dogodilo da ste pre onlajn kupovine karte, kreiranja naloga na društvenoj mreži ili prijave na web stranicu naišli na izbor: "Nisam robot" koji ste morali da potvrdite ako želite da nastavite.

Većina to radi bez puno razmišljanja i uopšte se ne pita kako računar zapravo zna da je na opciju zapravo kliknuo čovek, a ne neki program. U stvarnosti, kompjuters to ne zna, ali donosi zaključke na osnovu nekoliko činilaca.

Šta dopuštate Guglu?

Test “Nisam robot” pripada sistemu koji se zove CAPTCHA. To su testovi ili izazovi koji određuju da li je korisnik čovek. Izraz je skovala 2003. godine grupa američkih kompjuterskih naučnika koji su se bavili zaštitom računara od hakovanja na internetu. To je skraćenica za “Potpuno automatizirani javni Turingov test za razlikovanje računara i ljudi”.


CAPTCHA su dizajnirane tako da ih ljudi mogu ispuniti ili odgovoriti na njih, dok većina robota ili programa to ne može. Najpoznatiji CAPTCHA testovi su oni s iskrivljenim rečima ili slovima i brojevima, kao i oni sa grupom fotografija, među kojima morate odabrati sve one koje pokazuju npr. “auto”, “semafore”, “pešačke prelaze”.

“Ja nisam robot” je jedan od novijih CAPTCHA testova, ali radi malo drugačije od gore navedenih. Reč je o Guglovom proizvodu koji koristi naprednu Google tehnologiju, piše portal Medium.

Mogli biste reći da klikom na opciju da niste robot dopuštate algoritmu da pregleda vašu istoriju  pregledavanja i način na koji pomičete miš po stranici. Ali ne brinite.

Takođe, ako ste prethodno pogledali bilo koju stranicu sa sadržajem za odrasle, algoritam to nikome neće dati. Takođe se neće setiti vaše lozinke ako ste, recimo, pre nekog vremena posetili web stranicu svoje banke. Gledaće samo uzorak vaših poseta stranicama i pokrete miša, što bi trebalo biti dovoljno “ljudsko” da vas pusti.


Roboti i programi za sobom ostavljaju karakterističan obrazac koji se razlikuje od ljudskog.

Što ako Google i dalje sumnja?

Međutim, moguće je da se i vi ponašate poput robota. Na primer, ako prebrzo kliknete na link ili pokušate da posetite istu web stranicu nekoliko puta u kratkim intervalima. Ako se Guglov algoritam i dalje ne uveri u vašu ljudskost nakon što kliknete potvrdni okvir da niste robot, CAPTCHA će vam se prikazati kao dodatna sigurnosna mera. Ovo je već spomenuta verzija s rečima ili slikama.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR